‘Narenciye Üreticisinin Sorunları Araştırılsın !’

24 Ocak 2020 Cuma 11:16
Bu haber 730 kez okundu

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, narenciye ihracatında yaşanan sorunların giderilmesi, narenciye ihracat potansiyelinin arttırılması için ürün ve pazar çeşitliliğinin yaratılması, bir üretim planlaması ve destekleme politikasının oluşturulması için gerekli önlemlerin alınması için hükümeti göreve davet ederek meclis araştırma önergesi verdi.

‘Narenciye Üreticisinin Sorunları Araştırılsın !'
CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, narenciye ihracatında yaşanan sorunların giderilmesi, narenciye ihracat potansiyelinin arttırılması için ürün ve pazar çeşitliliğinin yaratılması, bir üretim planlaması ve destekleme politikasının oluşturulması için gerekli önlemlerin alınması için hükümeti göreve davet ederek meclis araştırma önergesi verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Suzan Şahin, narenciye ihracatında yaşanan sorunların giderilmesi, narenciye ihracat potansiyelinin arttırılması için ürün ve pazar çeşitliliğinin yaratılması, bu çerçevede bir üretim planlaması ve destekleme politikasının oluşturulması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyleyerek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Şahin, yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünya narenciye üretiminin 146 milyon ton seviyesinde olduğunu, Türkiye’nin ise 4.9 milyon tonluk üretim miktarı ile dünyada 7’inci ve Avrupa’da 2’inci üretici konumunda yer aldığını söyleyerek, ‘‘Ülkemizde üretilen narenciyenin yüzde 41’i ihracata konu olurken, ülkemizin 2 milyon tonluk ihracat hacmi bulunmaktadır. Bu potansiyeli ile Türkiye Dünyanın en fazla narenciye ihraç eden 3’üncü ülkesi konumunda bulunmaktadır. Narenciye üretimi ve ihracatında önemli bir konumda olan ülkemiz ne yazık ki üreticisinden ihracatçısına kadar doğru ve etkin politikalar yürütülmemesi nedeniyle çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Narenciye ihracatımız 10 yıl öncesine göre %59 artmış ancak ihracat gelirleri de yüzde 7 gerilemiştir. Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 20 Ağustos 2018-30 Haziran 2019 dönemini kapsayan hazırladığı rapora göre ihracatımız söz konusu dönemler arasında bir önceki döneme göre yüzde 9 azalarak 1 milyon 743 tona gerileyerek, narenciye ihracatından elde edilen gelir de yüzde 23 azalarak 735 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 10 yıl öncesinden olduğu gibi hala sınırlı sayıda pazara bağımlılık ve Pazar çeşitliliğinin arttırılmaması, düşük fiyatlarla ihracat yapılması özellikle sektörü sıkıntıya sokan ana nedenler arasında yer almaktadır. Ülkemizin ihraç pazarının yüzde 70’inin hala Rusya, Irak, Ukrayna ve Suudi Arabistan ile sınırlı kalması nedeniyle narenciye üreticileri rakip ülkelerle rekabet edebilmek ve ihracat payını korumak için narenciyeyi her yıl daha da ucuza ihraç etmek zorunda kalmaktadırlar.’’ ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde üretilen 8 milyar dolarlık meyve suyu pazarından ve 3 milyar dolarlık sofralık narenciye ticaretinden yerli üreticisinin pay alamadığını ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen CHP’li Şahin, 11 milyar doları aşan bir pazarda Türkiye çiftçisinin yer alamamasını eleştirdi.

Şahin, ‘‘Narenciye ihracatında yaşanan sorunların giderilmesi, narenciye ihracat potansiyelinin arttırılması için ürün ve pazar çeşitliliğinin yaratılması, bu çerçevede bir üretim planlaması ve destekleme politikasının oluşturulması için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istiyorum.’’ dedi.

Yorum Gönder