Şeker Hastalığında Doğru Bilinen Yanlışlar!
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ender Çolakoğlu, "Hayat boyu süren ve kontrol edilemediğinde vücutta pek çok sistemi bozabilen şeker hastalığı konusunda doğru bildiğimiz pek çok yanlış, hastalığın gidişatını olumsuz etkiliyor. Göz problemleri, dolaşım ve sinir sistemi bozuklukları, şeker komasına kadar giden ciddi tablolar şeker hastalığının tedavisinde bilinçli olmayı ve tedavi süresince uyum sağlanmasını zorunlu kılıyor.
Yanlış: Şekerli Besinlerden Uzak Durduğum İçin Şeker Hastası Olma
İhtimalim Yok!
Şeker hastalığı aşırı şekerli gıdalar tüketildiği için değil, pankreastan insülin salınımı eksikliği veya vücutta insülin direnci olduğu için ortaya çıkar. Şeker hastalığı olanlarda ilaç tedavisine ek olarak diyette şekerli besinler kısıtlanır ve bu durum tedaviye yardımcı olur.
Yanlış: Sadece Kan Şekeri Çok Yüksek Olanlar İnsülin kullanmalıdır.
Karaciğer ve böbrek hastalığı olanlarda, gebelerde, cerrahi operasyon geçirecek hastalarda, Tip 1 şeker hastalarında, tablet kontrolü sağlanamayanlarda ve şeker koması riski yüksek olanlarda kan şekeri düzeyinden bağımsız olarak insülin kullanılır.
Yanlış: Şeker Hastalığıma Rağmen Kendimi İyi Hissediyorum İlaçları Bırakabilirim.
Şeker hastalığı tedavi edilmediğinde hızla ilerleyen ve tüm organlara zarar veren bir hastalıktır. Tedavi için hastanın kendisini nasıl hissettiğinin çok fazla bir önemi yoktur. Önemli olan normal şeker düzeylerini sağlamak ve organlarda oluşacak tahribatları önlemektir.
Yanlış: İnsülin Tedavisi Böbreklerime Zarar Verir, Körlüğe Yol Açar
İnsülin vücudumuzda zaten var, olan eksik olduğunda şeker hastalığı oluşan hormondur. Vücuda herhangi bir zararı yoktur. Vücuda zararlı olan körlük ve böbrek yetmezliğinin nedeni uzun süre yüksek seyreden kan şekeri düzeyleridir. Hastaların çoğu iğne korkusu nedeniyle insülin tedavisinden kaçınırlar ve yüksek seyreden kan şekeri düzeyleri böbrek ve göz gibi organlarda hasarlara neden olur.
Yanlış: Şeker Hastalığı Bulaşıcıdır.
Şeker hastalığı da Hipertansiyon ve Kolesterol yüksekliği gibi, kronik bir hastalıktır. Mikrobik ve bulaşıcı bir hastalık değildir kalıtsal olabileceği için aynı ailede birçok kişide görülebilir, ancak bulaşıcı özelliği yoktur.
Yanlış: İnsülin Bağımlılık Yapar, Tekrar Tablete Dönülemez.
Şeker tedavileri bağımlılık yapmaz, insülin tedavisi geriye dönüşü olan bir tedavidir. Örneğin, gebelikte insülin kullanan bir şeker hastası doğumdan sonra tablete dönebilir ya da cerrahiden sonra tabletlerine dönebilir. Yine insülin ihtiyacı azalan şeker hastalarında insülinden tablete dönebilir.
Yanlış: Ailemde Şeker Var, Bende Şeker Hastası Olurum, Önlemek Mümkün Değildir.
Tip 2 Şeker hastalığında ailesel geçiş oranı nispeten yüksektir. Bu kişilerde şeker gelişmeden önce bu hastalığı ortaya çıkaracak risk faktörlerinin ortadan kaldıracak, gerekirse de insülin hassaslaştırıcı tedaviler ile şekeri önlemek ya da geciktirmek mümkündür.
Kısaca özetlersek, tüm hastalıklarda olduğu gibi şeker hastalığında da bildiklerimizin doğru olup olmadığını uzmanınıza danışarak, tedavi ve takiplerimizi uzman hekimimizin önerilerine göre yönlendirmek sağlığımız açısından zorunludur. Hepinize sağlıklı günler dilerim" ifadelerine yer verdi.
Yorum Gönder