‘17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye’de her 10 bebekten birinin prematüre olduğunu ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, zamanından önce doğan bebeklerde sıkça görülen hastalıklardan söz etti.
Prematüre Bebek Nedir?
Prematüre doğum nedenleri hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Gebeliğin 37. Haftasından önce doğan yeni doğanlar prematüre adını alır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 15 milyon prematüre bebek dünyaya gelmektedir. Ülkemizde ise yıllık bir buçuk milyon doğumdan 150-200 bin kadarı, prematüre doğum olarak gerçekleşmektedir. Enfeksiyonlar, anne adayının hamilelik öncesi veya sırasında ortaya çıkan yüksek tansiyon rahatsızlığı, annede bulunan kronik hastalıklar, rahimle ilgili sorunlar, ileri ya da çok erken yaştaki gebelikler, plasentanın erken ayrılması veya bebeği iyi besleyememesi, bebekle ilgili sorunlar ya da bebeğin anne karnında gelişiminin durması, bebeğin suyunun çok fazla ya da çok az olması, çoğul gebelik, prematüre doğum nedenlerindendir” şeklinde konuştu.
Prematüre Doğumlarda Görülen Sağlık Sorunları Nelerdir?
Genellikle bebek ne kadar erken doğarsa, komplikasyon riskinin de o oranda arttığını ifade eden Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Sağlık sorunlarının gelişiminde doğum ağırlığı da önemli rol oynar. Bazı problemler doğumda açıkça görülebilirken, diğerleri daha sonraki dönemlerde ortaya çıkar. Prematüre bebeklerde ilk haftalarda görülebilen komplikasyonlar; solunum problemleri, kalp sorunları, beyin kanaması, vücut ısısı kontrolündeki sorunlar, sindirim sistemi sorunları, kansızlık ve sarılık, kan şekeri düşüklüğü, bağışıklık sisteminde zayıflık ve enfeksiyonlara yatkınlık. Prematüre doğum, uzun vadede; serebral palsi, öğrenme güçlüğü, görme problemleri, işitme ile ilgili sorunlar, diş problemleri, psikolojik davranışsal sorunlar ve kronik sağlık sorunları görülebilmektedir” açıklamasında bulundu.
Yorum Gönder