Dünya Multiple Skleroz (MS) Günü kapsamında; merkezi sinir sistemini etkileyen MS hakkında açıklamada bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, son yıllardaki gelişmelere bağlı olarak, hastalığın tedavisinde olumlu gelişmelerin sağlandığına dikkat çekti.
MS hastalığında çoğu durumda, semptomları tedavi etmenin ve komplikasyonları azaltmanın mümkün olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “MS, merkezi sinir sistemini oluşturan beyin ve omurilik, görmeyi sağlayan göz sinirlerinde ataklarla seyreden kronik bir hastalıktır. Sinir tellerinin etrafını saran miyelin ismindeki kılıfın hasar görmesi sonucu oluşur. Genç yaşta ortaya çıkan ve ciddi sağlık sorunları yaratan MS, önemli bir engellilik nedenidir. Hasarın oluştuğu bölgeye göre kimi zaman görme kaybı, kimi zaman güçsüzlük veya uyuşmalar, kimi zaman dengesizlik gibi şikâyetler olur. Hastalık atak ve iyileşme dönemleri ile seyreder. Bazen atak sonrasında tamamen iyileşme olabileceği gibi bazen de problemler artarak devam eder. Multiple Skleroz, hastalığının halen kesin tedavisi olmasa da, atakların sıklığını azaltan ve komplikasyonları yavaşlatan tedaviler mevcuttur. Her yaşta olabilir, ama en çok 20 ve 30’lu yaşlarda teşhis edilir; kadınlarda 3 kat daha sıktır” açıklamasında bulundu.
Multipl sklerozun en temel belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Vücudun bazı bölgelerinde uyuşma ya da kuvvet kaybı, görme kaybı ya da çift görme, halsizlik, denge kaybı ve yürüme zorluğu, boyun hareketiyle oluşan elektrik çarpması hissi, konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğüdür. Hastalığın tanısı ayrıntılı tıbbi hikâye, fizik muayene, kan ve beyin-omurilik sıvısı testleri, görüntüleme yöntemleri ile konur. MS öldürücü bir hastalık değildir. Bu hastalığın sizi sakat bırakacağını düşünmeyin. Hastaların çoğunda uygun ilaçlar ile atak sıklığının azaltıldığını ve komplikasyonların yavaşlatıldığını unutmayın. MS uzun süreçli bir hastalık olduğu için deneyimli bir sağlık kuruluşundan takiplerinizi düzenli yaptırın. MS hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir, kan ve cinsel yolla bulaşmaz. Evlenmenizde sakınca yoktur. Çocuk sahibi de olabilirsiniz. Ancak tedavi alıyorsanız hamilelikten önce doktorunuzla konuşun. İyi beslenin, spor yapın ve sigara kullanmayın. Hastalığınızı yakınlarınızla, ailenizle, çalıştığınız kurumda amirlerinizle paylaşın. Sıkıntılarınız arttığında size yardımcı olabilirler. MS hastalığını tedavi edebilecek bitkisel bir kür yoktur. Bu konuda anlatılanlara karşı şüpheci yaklaşın. Son yıllarda MS tedavisinde önemli gelişmeler kaydedilmektedir. Ümitsizliğe kapılmayın, geleceğe daha olumlu bakın” dedi.
Yorum Gönder