İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akın Karaca, çoğunlukla iyi huylu olan miyomların, kötü huylu görülebileceğini de ifade ederek, miyomların düzenli takip ve tedavisinin önemli olduğunu açıkladı.
Kadınlarda sıklıkla görülen miyom hakkında bilgilendirmede bulunan İskenderun Palmiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akın Karaca, “Rahimde görülen anormal düz kas çoğalması olan miyomlar, rahmin en sık görülen iyi huylu tümörüdür. Düzgün sınırlı kitleler olup farklı yerleşimlerde olabilir. Neden olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, ailesel yatkınlığın rol oynadığı bilinmektedir. Hormon bağımlı bir tümör olup, üreme döneminde 5 kadından birinde görülmektedir. Menopozla birlikte, hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme izlenmektedir. Obez ve doğum yapmayan hastalarda daha sık izlenir” şeklinde konuştu.
“Düzenli kontroller ihmal edilmemelidir”
Op. Dr. Karaca, “Gebelikte, boyutları artıp ağrıya neden olmanın yanında, büyük boyutlardaki ve rahim kavite boşluğuna bası yapan subseröz miyomlar kısırlık, düşük, tekrarlayan gebelik kaybı, erken doğum tehdidine neden olmaktadır. Miyomlar genellikle semptom vermezken, rahmin kasılma yeteneğini olumsuz etkilemesi bağlı olarak kliniğe en sık başvuru nedeni düzensiz, uzun, şiddetli kanama ve bunun yol açtığı anemidir. Büyük boyutlara ulaşan miyomlar karında şişlik, ağrı, hazımsızlık, kabızlık, gaz şikâyetlerine sebep olmakla birlikte idrar torbasına bası yaparak sık idrara çıkma, böbrek problemlerine neden olmaktadır. Miyomlar genelde iyi huylu olup yüzde 0.1-0.5 oranında kötü huylu tümöre dönüşüm izlenmektedir. Miyomu olan hastalar düzenli aralıklarla kontrolünü yaptırmalı, ani büyüme yapan ve şüpheli görünümü olan miyomlar tedavi edilmelidir” dedi.
Yorum Gönder