Dr. Erkan Dönmez, “Suda boğulmakta olan kişiye ilk olarak yüzmeyi iyi bilseniz dahi; can simidi, can yeleği, ip gibi cisimler atılmalıdır. En önemlisi de boğulan kişiyi kurtarmak için, iyi bir yüzücü olmak gerekir. Çünkü boğulmakta olan kişi panik halinde olacağından, sizin de boğulmanıza sebep olabilir. Suda boğulan kişi karaya çıkarıldıktan sonra en önemli ve ilk yapılacak iş, 112 acil yardımı aramak olmalıdır. Diğer kurtarıcı müdahaleler, çağrıdan sonra yapılmalıdır. Müdahale sırasında olay yerinde profesyonel ekiplerin olması hayati öneme sahip” dedi.
Boğulan kişiye uygulanması gereken ilk müdahaleler hakkında açıklamada bulunan Dr. Erkan Dönmez, “Boğulma tehlikesi yaşayan kişi sudan çıkarıldıktan sonra; ağzında takma diş, protez, yabancı ve sert cisimler varsa ilk olarak bunları çıkarmak gerekir. Daha sonra boğulan kişi sert biz zemine yatırılmalı, olası bir vücutta travma veya omurga kırıkları olabileceğinden, çene yavaşça ve nazikçe kaldırılmalı ve suni solunum yapılmaya başlanmalıdır. Boğulan kişide solunum yoksa direk kurtarıcı soluklara başlanmalıdır. Kurtarıcı soluklar, 1 dakikada yaklaşık 10 solunum olacak şekilde devam etmelidir. Kurtarılan kişinin bilinci kapalıysa, soluk alıp vermiyorsa ve nabzı yok ise sağlık ekipleri beklenirken kişiye sırtüstü yatar pozisyonda kalp masajı uygulanmalıdır. Kalp masajı; dakikada en az 100 defa yapılmalıdır. Yanınızda yardım edebilecek kimse yok ise her 30 kalp masajı sonrasında 2 defa ağızdan soluk verilmelidir. Kalp masajı sağlık ekipleri olay yerine gelene kadar devam ettirilmelidir” şeklinde konuştu.
Boğulma vakalarına karşı alınabilecek önlemlerden söz eden Dr. Erkan Dönmez, “Su ile vücut ısısı farklı olduğundan ve fenalaşmaya neden olacağından, hemen suya girilmemelidir. Kişi, bilinmeyen bir yerde veya tek başına denize girmemeli, derinliği bilinmeyen bir yerde suya atlanmamalıdır. Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemelidir. Çocuğunuz yüzme dahi bilse, simit ve kolluğu da olsa suda yalnız bırakılmamalıdır. Kişi, boğulmak üzere olan ve çırpınan birini gördüğünde, yüzmeyi bilmiyorsa kurtarmak için suya atlamamalıdır. Ayrıca simit, deniz yatağı gibi plastik yüzmeye yardımcı olan yüzücülere de çok güvenmemek gerekir. Çünkü denizdeki akıntı, yatağı açığa sürükleyebilmektedir. Alkol aldıktan ve yemek yedikten hemen sonra, havuza ve denize girilmemelidir” açıklamasında bulundu.
Yorum Gönder