Gribal Enfeksiyondan Düzenli Beslenerek Korunun!

24 Ekim 2017 Salı 10:55
Bu haber 946 kez okundu

Kış mevsimiyle beraber, gribal enfeksiyonların da arttığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Helvacı, düzenli ve dengeli beslenerek, bu hastalıkların önlenebileceğini belirtti.

Gribal Enfeksiyondan Düzenli Beslenerek Korunun!

Kış mevsimiyle beraber, gribal enfeksiyonların da arttığını ifade eden Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağla Helvacı,  düzenli ve dengeli beslenerek, bu hastalıkların önlenebileceğini belirtti.
‘Bol Sıvı Tüketin’
Bol sıvının, iltihabın vücuttan atılmasını sağlayarak, nefes almayı kolaylaştırdığını söyleyen Çağla Helvacı, “Havaların soğuması; beraberinde soğuk algınlığını, sinüziti, iltihabı getirmektedir. Bazen ne kadar dikkat edersek edelim yine de hastalıklara yakalanabiliyoruz. Günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir. Ilık ve limon ilave edilmiş ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları, su, tavuk veya et suyuna yapılmış ılık çorbalar, ayran, doğal maden suyu özellikle sıvı ihtiyacımızı en güzel karşılayan içeceklerdir. Ancak mide hacmini artırmamak adına sıvı alımları, yemekten 30 dakika önce veya sonra yapılmalıdır” açıklamasında bulundu.‘Az ve Sık Beslenmeyen Dikkat Edin’

Doğru beslenerek gripten korutulabildiğine dikkat çeken Helvacı, “Yeterli miktarda sarı,turuncu ve yeşil yapraklı sebze-meyve tüketilmelidir. Çünkü bunların içerisinde bulunan A,C vitaminleri ile folat, özellikle akciğerdeki hücrelerin bağışıklığını artırarak bariyer görevi görmelerine yardımcı olur. Sık ve az beslenmek önemlidir. Aç kalıp birden fazlaca yemek tüketmek, özellikle, amfizem dediğimiz solunum yetmezliğine bağlı olarak akciğerlerde şişkinlik yaşayanlarda mide kapasitesini artırarak, akciğerlerin daha da sıkışmasına olur. Bu da iyileşme sürecini uzatır.Midede şişkinlik yapan kurubaklagil, lahana, brokoli, soğan gibi yiyeceklere dikkat edilmelidir. Mide hacminin çok artmasını istemeyiz. En azından hastalık geçene kadar tüketmemekte fayda var. Tüketilen yağ miktarı oldukça önemlidir. Çünkü beslenmede yüksek yağ tüketilmesi bağışıklık sistemini baskılar, bağışıklıkta önemli rol oynayan hücrelerin dengesini bozar, bağırsakta bulunan bakteri ve virüslerin lenf sistemine geçişini kolaylaştırır. Enfeksiyondan kaynaklı olarak yeterince beslenme sağlanamayabilmekte, bu durumda da vitamin ve minerallerde kayıplar olabilmektedir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği vitamin-mineral takviyelerini almanızda fayda vardır.Sigara, abur cubur, kızartılmış yiyeceklerden,alkolden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır” dedi.

Yorum Gönder