İskenderun Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, koronavirüs ile mevsimsel gribe yol açan viral enfeksiyonları ile ilgili açıklamada bulundu.
Soğukların etkisini göstermesiyle birlikte, havayolu ile bulaşan tüm enfeksiyonlarda artış yaşandığını ifade eden Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Covid-19 salgını bir yılını doldurmak üzere. Kış mevsimini karşıladığımız şu günlerde kuzey yarım kürede vaka sayısında ciddi artışlar beklenmekte. Dünyadaki olgu sayısı 46 milyona ulaşırken, bir milyondan fazla kişi bu sebepten hayatını kaybetti. Kış mevsiminde kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirilmesi nedeniyle sadece Covid-19 değil tüm hava yolu ile bulaşan enfeksiyonlarda artış görülmektedir. Özellikle kış mevsiminde görülen bu enfeksiyonların başında influenza yani grip gelmektedir. Grip, İnfluenza virüsünün yol açtığı ciddi bir hastalıktır ve en çok Ekim - Mart aylarında görülmektedir. Her yıl dünyada yaklaşık 3-5 milyon kişiyi etkilemekte, 250-500 bin kişinin ise ölümüne neden olmaktadır. İnfluenza virüsünün yapısı kolaylıkla değişebilmektedir. Küçük yapısal değişiklikler bizim her yıl hastalığa yakalanmamıza neden olurken her 10-30 yılda bir ortaya çıkan büyük yapısal değişiklikler ise pandemi dediğimiz, tüm dünyayı etkileyen büyük salgınlara yol açmaktadır” açıklamasında bulundu.
COVİD-19’a neden olan SARS COV-2 virüsünün, gribe neden olan influenza virüsü ve nezleye neden olan diğer pek çok virüs damlacık yolu ve temasla bulaştığını ifade eden Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Öksürük ve hapşırma ile virüs içeren çok sayıda damlacık etrafa yayılır. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık oluşur. Bu nedenle öksürüp hapşırırken ağzın bir mendille veya mendil yoksa kollar ile kapatılması hastalığın yayılmaması için önemlidir. Ellere hapşırmak ise en tehlikeli olanıdır. Ellere bulaşan virüs buradan, dokunulan her yere yayılır. Grip; ani başlangıçlı ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, kas ve eklem ağrıları ile seyreder. Ateş, eklem ve kas ağrılarının olmaması nezle gibi daha hafif seyreden diğer solunum yolu hastalıklarını düşündürür. Öksürük şiddetli olabilir, iki hafta veya daha fazla sürebilir” dedi.
Bulaş yollarının aynı olması nedeni ile COVID-19’dan korunmak için alınan kişisel ve toplumsal önlemlerin, grip virüsünün bulaşından da koruyacağını ifade eden Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Her iki hastalığın klinik bulgularının benzer olması, tanıda güçlük oluşturmaktadır. Bulaş yolu aynı olduğu için her iki hastalığın birden görülme ihtimali artacak, bu durum vakaların ağır seyretmesine neden olacaktır. Gribe yakalanmamak için sık el temizliği, sağlıklı beslenme, mevsime göre giyinme gibi kişisel önlemlerin yanı sıra özellikle risk altındaki kişiler için en etkili korunma yolu aşıdır. Grip aşısı altı aydan büyük herkese önerilmektedir. Sağlık çalışanları, beş yaş altı ve 50 yaş üstü kişilerle bunlara bakım verenler ve bazı hastalıklara sahip olanlar risk altındaki kişiler olduklarından öncelikle aşılanmalıdırlar. Unutmamalıyız ki; COVİD-19’dan korunmak için alacağımız tedbirlere dikkat etmek (maske, mesafe ve hijyen) bizi gripten de koruyacaktır” dedi.
Yorum Gönder