İlkbahar mevsiminde dermatolojik bazı hastalıkların görülme sıklığının arttığını ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Seda Yıldız Yeşildağ, en yaygın görülen dermatolojik sıkıntıların başında kurdeşen olduğunu belirtti.
Kurdeşen (ürtiker), egzama, mantar gibi hastalıkların bahar mevsiminde sık görüldüğünü söyleyen Uzm. Dr. Yıldız, “Havaların ısınmasıyla ve mevsim geçişleriyle birlikte, alerjik deri hastalıkları da etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Baharda en sık görülen hastalıkların başında kurdeşen geliyor. Bazen el ve ayakta, bazen tüm vücutta kızarıklık, kabarıklıkla kendini gösteren kurdeşende, şiddetli kaşıntı tahammül edilemeyecek kadar çok olabiliyor. Beraberinde göz kapağı ve dudaklarda şişlikler de gelişebilirken, bu durum acil müdahale gerektiriyor. Alerjik rinit, egzama ve astım hastalığı olan kişilerde alerjik cilt hastalıklarının gelişme ihtimali daha fazla oluyor. Bu dönemde polenlerden, alerji yapıcı gıdalardan, ev tozu ve stresten mümkünse uzak durulması, bu faktörlerle temasın ez aza indirgenmesi gerekiyor. Alerjik eğilimi olan kişilerin mutlaka düzenli tıbbi yardım almalıdır” dedi.
Mantar enfeksiyonlarına dikkat!
Bulaşıcı bir deri enfeksiyonu olan ve yaygın olarak görülen mantarı önlemek için neler yapılabileceği hakkında bilgilendirmede bulunan Uzm. Dr. Seda Yıldız Yeşildağ, “Baharla birlikte artıp azalan ısı değerleri ve nem oranları, deride görülebilen bazı bulaşıcı hastalıkların sıklığını da artırabiliyor. Bakteriyel, viral ve mantarlara bağlı deri hastalıkları sıcak ve nemli ortamlarda daha fazla görüldüğünden, derinin temizliğine gerekli özeni göstermek, hastalığı olduğu bilinen kişilerle deri temasından kaçınmak, özel eşyaları ortak kullanmamak, terlemeyi engelleyecek şekilde pamuklu giysiler ve sentetik olmayan ayakkabılar giymek önem arz ediyor” açıklamasında bulundu.
Yorum Gönder