İskenderun Gelişim Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nedim Turhan, İskenderun Doğa Koleji öğrenci velileri ve personeline yönelik ‘Bağımlılık Kavramı ve İnternet Bağımlılığı’ konulu seminer düzenledi.
Konuşmasında, bağımlılığın önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Nedim Turhan, toplumda yaygın olan bu sorunun sıklıkla ergenlik ve gençlik döneminde başladığını ifade etti.
Bağımlılığın, tedavi edilmediği takdirde yaşam boyu sürebilecek bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Turhan, “Bağımlılık; zararlı sonuçlarına rağmen, yineleyici şekilde madde kullanımıdır. Tekrarlamalar ile seyreder ve beyin dokusundaki işlev bozukluğu sonucunda, anormal davranışlar gelişir. Maddenin muhtemel olumsuz sonuçları ise ihmal edilir. Doğruyu, yanlıştan ayırma bozulur. Öfke kontrolünde güçlük ve suça eğilim artar. Stres de, bağımlılık döngüsüne katkıda bulunur ve kişiyi madde kullanımına iter. Bağımlılık tedavisinde, alkol ya da madde kullananların tümüne etkili tek bir yaklaşımdan söz etmek mümkün değildir. Bağımlılık yapıcı bir sürü madde vardır. Bu nedenle, tedavi yaklaşımları da çeşitlilik gösterir. Maddeye yönelik tedavinin yanı sıra; sosyal, ekonomik, tıbbi, psikolojik sorunların da ele alınması gerekir. Madde kullanım bozukluğu, tedavi edilebilir bir beyin hastalığıdır” açıklamasında bulundu.
“İnternet Bağımlılığının, Madde Bağımlılığından Farkı Yok!”
Bilgi ve iletişim teknolojisinin yaşamın her alanına girdiğini, insanı özgürleştirirken, öte yandan tutsak kılabildiğini belirten Uzm. Dr. Nedim Turhan, kontrolsüz internet kullanımının madde bağımlılığı gibi hayat kalitesini bozabildiğini, yaşamsal riskler oluşturabildiğini ifade ederek, çocuk ve gençlerin internet bağımlılığı açısından risk altında olduklarını belirtti. Akıllı telefon, tablet gibi teknolojik aletleri; çocukları teselli etmek, susturmak için asla kullanmamak gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Turhan, çocukların yetenek ve ilgi alanlarına uygun faaliyetlere yönlendirilmesinin önemine vurgu yaptı.
Yorum Gönder