İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, nörolojik olan en yaygın hastalıklardan Alzheimer hakkında bilgiler verdi.
Alzheimerin günümüzde sıklığı hızla arttığını belirten Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Alzheimer, hafıza, düşünce ve davranış problemlerine neden olan demans tipi önemli bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, genellikle 60 yaşından sonra gelişir; belirtileri yavaş ilerler, zaman içinde kötüye gider ve hasta bir süre sonra günlük işlerini yapamayacak hale gelir. Hastalığı durduran herhangi bir tedavi henüz yoktur, ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatan tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Hastalığın tam olarak nasıl ortaya çıktığı kesin olarak açıklanamasa da; genetik, yaşam biçimi ve çevresel faktörlere bağlı olarak beyindeki değişikler nedeniyle Alzheimer hastalığının tetiklenebileceği bilinmektedir. Normal görevini sürdürmekte olan hücrelerde ortaya çıkan hasarlara bağlı olarak öncelikle hafızayı kontrol eden beyin bölgelerinde problemler ve hasarın genişlemesine bağlı diğer zihinsel faaliyetlerde bozulma ve yaşamsal problemler ortaya çıkmaktadır. Beyinde ortaya çıkan değişiklikler şikâyetlerden yıllar önce başlar. Beta amiloid isminde protein parçacıkları ve Tau isimli protein birikimlerine bağlı olarak hücre içi ve hücreler arası iletişim bozulur ve hücre ölümleri başlar. Bu anormallikler hipokampus denen, hafıza ile ilgili beyin bölgesinde başlar, yıllar içerisinde tüm beyine yayılarak beyinde küçülmelere neden olur. Hasarlanan bölgelerde özellikle öğrenmeden sorumlu asetilkolin adındaki proteinin azaldığı ve hasarın artmasına bağlı glutamat adındaki bir maddenin arttığı gözlenmiştir. Ailede Alzheimer hastalığı olması, kafa travması öyküsü, ağır depresyon, kısıtlı sosyal ilişki veya içine kapanık ruh hali, hipertansiyon, diyabet, felç öyküsü Alzheimerin risk faktörleridir” dedi.
Alzheimer belirtileri ve tedavisi
Alzheimer belirtileri hakkında açıklamada bulunan Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Unutkanlık, yer, eşya, kişi adlarını karıştırma, son konuşulanları ya da son yaşananları hatırlayamama, soruları tekrar tekrar sorma, konuşurken kelimeleri bulmada zorlanma, eşyalarını kaybetme, davranış değişiklikleri, içe kapanma, eski alışkanlıklar ya da hobilerden zevk alamama, soyut düşünmede zorlanma, kaygı, sinirlilik hali Alzheimerin en önemli belirtileridir. Hastalık öyküsü ve fiziki muayene sonrası, yapılan tetkikler sonucunda tanı konulur. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran ve hastalığı durduran tedavi yoktur. İlaçlar hastalığı yavaşlatabilir, hastanın daha uyumlu hareket etmesini ve ilerleyen evrelerde daha rahat yaşamasını sağlamaya yöneliktir” açıklamasında bulundu.
Alzheimer’den korunma yöntemleri
Alzheimer hastalığının; zihinsel, fiziksel ve sosyal olarak aktif kalan kişilerde daha az görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Alzheimer riskinizi azaltmak için; düzenli egzersiz yapmak, sigara içmemek, aşırı alkol almamak, dengeli beslenmek, meyve ve yeşillik ağırlıklı beslenmek, kalp, tansiyon, şeker gibi hastalıklar açısından düzenli kontrol yaptırmak, kitap okumak, yazı yazmak, yeni bir dil ya da bir müzik aleti çalmayı öğrenmek, sosyal bir insan olmak, sosyal projelere ve grup aktivitelerine katılmak, yeni hobiler edinmek, bilgiye açık olmak, yeni bilgiler öğrenmek Alzheimer’a karşı korunmanızı sağlayabilir” dedi.
Yorum Gönder