Eğitim Haberleri Tümü

Hatay’ı Yeniden Ayağa Kalkmasına Katkı Sunmaya İSTE’kliyiz…

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) 6 Şubat depremlerinin ilk anından bu yana Hatay’ın ve Hataylıların yanında olmaya devam ediyor.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) 6 Şubat depremlerinin ilk anından bu yana Hatay’ın ve Hataylıların yanında olmaya devam ediyor. Deprem sabahı kapılarını ivedilikle milletimize açan İSTE sonraki süreçte de tüm imkanlarını seferber ederek bölge halkının yanında olmuş; ilerleyen süreçlerde ise yaraları el birliğiyle sarmak için devletimizin tüm kurumlarıyla koordineli olarak çalışmalarını sürdürmüştü. İSTE, şimdilerde ise bölgenin ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda ayağa kalkması için yapılan çalışmalara akademik katkılar sunuyor. Bu katkılarının örneklerinden biri olan İSTE Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mert Nezih Rifaioğlu, Hatay’daki kültür varlıklarının korunması çalışmalarında görev alıyor. Uzmanlık alanları tarihi eserler ve kültür varlıklarının korunması olan Doç. Dr. Rifaioğlu Antakya, İskenderun, Belen ve Arsuz’da bulunan kültürel miraslarımızın restorasyon çalışmalarını yürüten bilim kurulunun üyesi olarak çalışıyor.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci önderliğinde İSTE’li akademik personeller uzmanlıkları kapsamında çok etkin bir şekilde Hatay’da bulunan yapıların depremden etkilenme süreçleri, etkilenme boyutları, yeniden inşa faaliyetleri ve kentin yeniden ayağa kaldırılması çalışmalarında yer alıyor. Akademisyenler bilgi ve deneyimlerini T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığındaki ilgili birimlere, Hatay Valiliğine, vakıflara ve ilgili kurumlara aktarıyor.

Doç. Dr. Rifaioğlu Habib-i Neccar Camii, Ulu Cami, Hatay Meclis Binası, İskenderun Rum Katolik Kilisesi, Süryani Katolik Kilisesi, Belen Kanuni Sultan Süleyman Camii, Arsuz Mar Yuhanna Kilisesi gibi kentin önemli simgelerinin restorasyon çalışmalarını yürüten bilim kurullarında bilimsel danışman olarak yer alıyor. Bunların yanında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının protokolü kapsamında Antakya tarihi kent dokusunu koruma ve planlama sürecinin danışmanlığını yürütmektedir. Doç. Dr. Rifaioğlu ayrıca ODTÜ Tarihsel Çevre Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi ile birlikte Antakya’nın kültürel mirasının depremden etkilenme ve yeniden ayağa kaldırma sürecine yönelik yürütülen bir uluslararası projenin de paydaşı.

Dün, bugün, yarın ve daima İskenderun’un ve Hatay’ın yanında olduklarının altını çizen İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Her hocamızın çalışmaları birbirinden değerli ve önemli. Hepimiz birlikten kuvvet doğacağına inanarak vatanımıza hizmet çabasındayız. Uzmanlıklarımız farklı olsa da derdimiz ve gayemiz bir: Hatay’ı eskisinden de güzel günlere kavuşturmak. İnanıyor ve ümit ediyorum ki bunu en kısa zamanda en güzel şekilde başaracağız. Devletimizin tüm birimleri Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bölgede çalışmalarına devam ediyor. Biz de bir Yükseköğretim Kurumu olarak bu çalışmalara akademik desteğimizi sunuyoruz. Şimdiye kadar başarılı şekilde aralıksız sürdürdüğümüz çalışmalarımızı yeni dönemde artırarak devam ettireceğiz. Tüm çalışma arkadaşlarıma hem Rektörleri olarak hem de bir fahri Hatay’lı olarak teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum.”

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları