Yetkisiz Kişilerin İş Takibi Yapmasına Müsaade Edilmeyecek!

22 Şubat 2017 Çarşamba 09:58
Bu haber 1179 kez okundu

Hatay’ın İskenderun ilçesi Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ile birlikte bölge müdürlüğü binasında müşavirlerin sıkıntılarının konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirildi.

Yetkisiz Kişilerin İş Takibi Yapmasına Müsaade Edilmeyecek!
Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün:

Gümrük İdarelerinde Yetkisiz Kişilerin İş Takibi Yapmasına Asla Müsaade Edilmeyecek!

Hatay’ın İskenderun ilçesi Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği ile birlikte bölge müdürlüğü binasında müşavirlerin sıkıntılarının konuşulduğu bir toplantı gerçekleştirildi. Bölge Müdürü Ali Aygün, Gümrük idarelerinde yetkisiz kişilerce iş takibi yapılmaması, sigortasız eleman çalıştırılmaması,  yemek ısmarlanmaması, bahşiş vs. adı altında çıkara yönelik faaliyette bulunulmaması gerektiğine dikkat çekerek buna asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Gümrük müşavirlerinin yapmış oldukları talep üzerine çeşitli sıkıntıları bir arada görüşerek çözüme kavuşturmak için bir araya geldiklerini söyleyen Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, “Burada hem gümrük müşavirleri, gümrük camiamız, bu camianın paydaşlarıyız. İş adamlarımız, gümrük müşavirlerimiz, Gümrük ve Ticaret bakanlığımız esasen birlikte hareket ettiğimiz takdirde aşamayacağımız sıkıntı olmadı. Gümrük müşavirlerimizin bizlere ilettiği teknik sıkıntıların yanında bizlerinde Gümrük ve Ticaret bakanlığı olarak tüm paydaşlarımızdan AB standartlarında gümrük işleri istiyoruz. Ancak bunu başarabilmemiz için sadece gümrük memurlarımızdan bir şeyler beklememiz doğru değil. Aynı zamanda gümrük müşavirleri olarak sizlerin ve iş adamlarımızın da belli bir çitayı tutturması gerekiyor. AB’de de bu çıtayı tuttururken, toplumun bir kesimiyle yapılan bir başarı değil, tüm paydaşların hep birlikte kaliteyi yakalamasıyla gerçekleşiyor. Bizlerinde gümrük müşavirlerimiz ve iş adamlarımızdan belli taleplerimiz var. Özellikle bu taleplerimizin temelinde şu sıkıntı yatıyor. Yetkisiz iş takibi, yani gümrük müşaviri ve yardımcısı arkadaşımız, dirsek çürütüyor, emek veriyor, sınavlara giriyor. Hem beyin kalitesi olarak ve hem de meslekte uzmanlaşma anlamında kaliteyi yakalıyorlar. Ancak yetkisiz kişilerin gümrük müdürlüklerimizde iş takibi yapmaya başlamasıyla birlikte, bu kalite ve çıta bir anda yerlerde sürünmeye başlıyor. Bu sıkıntıların sonucunda başka sıkıntılarda ortaya çıkıyor. Bu tip insanların bizim memurlarımıza bahşiş adı altında rüşvet de vermeye çalışıyorlar. Bundan sonra buna alıştırıyor ve arkasından, kaçak işler yapmaya çalışıyorlar. Memuru baştan çıkartıyorlar. Bu da çok ciddi sıkıntılar oluşmasına neden oluyor. Bunu nasıl engelleyebiliriz. Bunu da ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yetkili gümrük müşaviri ve yardımcısı arkadaşlarımız ile iş adamlarımızın işbirliğiyle engelleyebiliriz” dedi.

Gümrük müşavirlerinin sıkıntılarının istişare edildiği toplantıda gündem maddelerinde şu maddeler görüşüldü:

1.Gemi özet beyanı sistemde risk analizine (Fiziki Kontrole) tabi tutulduğunda gümrük tarafından özet beyan veren acentelere durumun bildirilmemesi nedeniyle acentelerin özet beyanda risk analizi işlemlerini yapmaktan imtina etmeleri.

2.Liman kapılarında görevli bulunan Gümrük Muhafaza Memurlarının manüel evrak takip sistemi yerine, zaman kaybının önlenmesi ve işlemlerin hızlandırılması açısından mevcut limanların sistemini kullanarak verilerin elektronik ortamda takip edilip işlemlerin sağlanması.

3. Limanlara saat: 24:00’dan sonra ikinci iskele olarak gelen konteynırlar ertesi gün işleme alınmak üzere sadece liman içerisine bırakılmak istenilmesi halinde Gümrük İdaresince mesai talep edilmekte, aksi takdire eşya liman içerisine alınmamaktadır. Bu gibi durumlarda mesai talebinde bulunulmadan konteynırların liman içerisine alınmasının sağlanması.

4.Limanlarda tam tespit ve muayene işlemleri esnasında oluşan hasarlarda acenteler mal sahibine göndermek üzere hasar tespit tutanağı istemekte ve bu tutanakta liman otoritesi dışında resmi kurumun da imzasını talep etmektedir. Konu ile ilgili olarak işlemin hukuksal açıdan resmiyet kazanması adına hasar tespit tutanağına limanda görevli memurlarında dahil edilmesinin sağlanması.

5. Limak Liman işletmelerinin talebine göre; bölge genelinde yakalanan her türlü kaçak eşyanın iş yoğunluğuna bağlı olarak işgal edeceği alanın göz önünde bulundurulması ve mümkün ise Limak limanına getirilmemesi, halen bu kapsamdaki eşyaların yeddi emin depolarına veya diğer antrepolara konulmasının sağlanması.

Gümrük idarelerinde yetkisiz kişilerce iş takibi yapılmaması, sigortasız eleman çalıştırılmaması,  yemek ısmarlanmaması, bahşiş vs. adı altında çıkara yönelik faaliyette bulunmaması.

Gerçekleştirilen istişare toplantısının olumlu geçtiği ve ileriki günlerde yine devam edeceği öğrenildi.

Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıya Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Ali Aygün, bölge müdürlüğü bağlantılı gümrük idarelerinin müdürleri, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Hüseyin Sarıdağ, Hatay Gümrük Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Şahin Kılıç, Mersin Gümrük Müşavirleri Derneği Hatay temsilcisi Şenol Akyıldız, DTO Müdürü ve meclis üyeleri, Assan Liman temsilcileri, Limak Liman temsilcilerinin yanı sıra bölgede yerleşik ithalat ve ihracat firma temsilcileri ile gümrük müşavirleri katıldı. 

Yorum Gönder