Merkezi Ankara’da bulunan Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) tarafından Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından finanse edilen “Pandemi Sürecinde IV. Anadolu Medyası Çalıştayı” 19-20 Aralık 2020 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF), İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF), Dijital Medya Federasyonu (DİMEF), Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu (TDGF), Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanları ve bağlı dernek başkanlarının sunum yaptıkları çalıştay, Türkiye'nin yedi bölgesindeki 81 ili temsilen, her biri alanında yetkin gazete, radyo, televizyon ve internet haber portalı sahibi 150 gazetecinin çevrimiçi hazır bulunmasıyla başarıyla gerçekleştirildi.
Kolaylaştırıcılığını Sivil Düşün Ekibinden Merve Kartal'ın yaptığı çalıştaya, AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, RTÜK Başkan Vekili Esat Çıplak, İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Dairesi Başkanı Büşra Karaduman Aktuna, Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezzak Altun, AA eski Genel Müdürü S. Hilmi Bengi, Başbakanlık eski Basın Müşaviri - Gazeteci Yaşar Ateşsoy, AB Sivil Düşün Programı Program Destek Uzmanı Orhun Bayraktar, PeerBie Dijital Teknoloji Kurucusu Semih Seçer konuşmacı olarak katıldılar.
AB Sivil Düşün Programı destekleri ile gerçekleştirilen çalıştaya katılan gazeteciler, Şakir Gürel, Mehmet Yazıcı, Macit Gürbüz, Doğan Gönüllü, Erkan Ayçam, Kemal Uysal ve Merve Kartal'dan oluşan 7 kişilik bir Sonuç Bildirisi Hazırlama Komisyonu oluşturdu. Çalıştayın ilk gününde gerçekleştirilen sunumları ve tartışmaları değerlendiren komisyon, 8 maddelik bir sonuç bildirisini de yayınladı.
Komisyon tarafından kaleme alınan sonuç bildirisini açıklayan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, “Yerel Medya İçin Acil Pandemi Özel Destek Paketi, Medya Meslek Odası Kurulması, Dijital Gazetecilik Dönüşüm Ofisleri Kurulması, Turkuaz Basın Kartlarının Hak Sahiplerine Verilmesi, İnternet ve Dijital Medya Yasa Tasarısı Hazırlanması, Radyo ve Televizyonlara Verilen Kamu Spotlarının Ücretli Olarak Verilmesi, Yerel Medya, Radyo ve Televizyonların Borç Yapılandırılmasından Faydalandırılması, İletişim Fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin Medya STK'larında staj yapmalarının önü açılmalı, bunun için ilgili STK'larla İletişim Fakülteleri arasında işbirliği protokolü imzalanması” konularında çalışmalar yapılacağını belirtti.
Sonuç Bildirisi’nin açıklanmasının ardından çevrimiçi olarak Pandemi Sürecinde IV. Anadolu Medyası Medyası Çalıştayına katılan gazeteciler, sonuç bildirisinin bir an önce hayata geçirilmesi konusunda temennilerini dile getirerek böylesine eğitici ve çözüm odaklı çalıştayların medya federasyonları tarafından devam etmesi gerektiğini belirttiler.
Yorum Gönder