‘Rahim Ağzı Kanserini Önleyebilirsiniz’

20 Ocak 2022 Perşembe 17:44
Bu haber 494 kez okundu

İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinden korunma yollarına dikkat çekti.

‘Rahim Ağzı Kanserini Önleyebilirsiniz'

İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olan rahim ağzı kanserinden korunma yollarına dikkat çekti.

Rahim ağzı kanseri belirtilerinden söz eden Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Kanser, vücuttaki hücrelerin bir bozukluk sonucu kontrolsüz çoğalmaya başlamasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, rahim ağzı bölgesinde olursa, rahim ağzı kanseri olarak isimlendirilmektedir. Bu kanserin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanamaları, hatta ileri safhalarda idrar problemleri, defekasyon zorlukları ve bacak ağrıları da görülebilmektedir. Rahim ağzı kanserinin görülmesinin yüzde 100’e yakın nedeni Human Papillomavirus (HPV) virüsüdür. HPV virüsü, genellikle cinsel yolla bulaşır. Bu nedenle 21 yaşından sonra her kadının, iki yılda bir rahim ağzı kanseri tarama testi, 30 yaşından sonra ise bu testin yanı sıra HPV taraması yaptırması gerekiyor” dedi.

Bu kanserin risk faktörleri nelerdir?

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri hakkında bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Çok eşlilik, çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişki, sigara kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, genital organda sık bakteriyel viral enfeksiyon, rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasındadır. Rahim ağzı kanserinin teşhisi, PAP smear adı verilen tarama testi ile tespit edilebilir. Rahim ağzından alınan örnek ile yapılan bu testte anormal hücreler belirlenirse, kanser gelişmeden önce temizlenebilir. Rahim ağzı kanseri ayrıca kolposkop denilen, rahim ağzını büyüterek gösteren aletle de tespit edilebilir. Kesin tanı ise şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir” açıklamasında bulundu.

Yorum Gönder