Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Hatay’lı akademisyen, Prof. Dr. Süleyman Yılmaz’ın editörlüğünü üstlendiği ‘Yerelden Evrensele Eğitim Sistemleri’ isimli kitap yayınlandı. Eğitim sistemlerinin tartışıldığı bu günlerde ülkemizle birlikte 17 dünya ülkesinin eğitim sistemlerinin incelendiği kitapta, değişik üniversitelerimizden 16 akademisyen bölüm yazarı olarak rol üstlendi.
Jeopolitik ve Jeostratejik açıdan Amerika, Avrupa, Avrasya, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinin yer aldığı kitapta; “Demografik yapı (genel nüfus, öğrenci nüfusu, dil, etnik yapı, göçmen, mülteci durumu), Eğitim sistemlerinin tarihi, Eğitim sistemleri (okul yaşı, eğitim kademeleri ve eğitim programları uygulamaları), Ekonomik durumu (eğitim sisteminin değişim yıllarında, gayrisafi millî hâsıla; GSMH), Eğitim politikaları (sınav sistemi, eğitim dili, yabancı dil uygulaması, ödev vs.), Uluslararası eğitim başarısı sistem sonrası hedeflere ulaşma, TIMSS (Uluslar arası Matematik ve Fen Becerilerindeki Eğilimler), PIRLS (Uluslar arası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi), PISA (Uluslararası Öğrenci Başarısını Belirleme Programı) ve diğerleri, Bilim, sanayi ve teknoloji çıktıları, O ülkeye mal olmuş üretim markaları gibi anahtar kelimeler üzerinden incelemeler yapıldı.
Hâlihazırda, “Şahsiyet ve Değerler Eğitimi” kitabının yazarı olan Profesör Yılmaz, yayınlanan kitapla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı; “Özünde topluma faydalı insan yetiştirme sürecini içeren profesyonel bir uğraş olarak eğitim; bir yandan insanın bilişsel, duyuşsal ve psikomotor davranışlarını geliştirirken diğer yandan insana kültürüne uygun ahlaki değerler kazandırma sanatıdır. Eğitimin genel amacı; toplum adına iyi insan, iyi vatandaş, iyi üretici ve iyi tüketici yetiştirmek şeklinde özetlenebilir. Eğitim, sürdürülebilir kalkınmanın önemli temel unsurlarından birisidir. Kalkınmanın sürdürülebilir olabilmesi, eğitiminde eşzamanlı iyileştirilmesine, eğitimde kalite ve niteliğin artırılmasına bağlıdır.
Ülkelerin eğitim sistemini işletmek adına ayırdıkları bütçeler, eğitim başarısına verdiği önemin bir göstergesidir. Ayrılan bütçelerin ve kaynakların amacına uygun bir şekilde yatırıma dönüşmesi de en az ayrılan bütçe kadar önemlidir. İyi bir stratejik planlamayla, bölgesel ve okullar arası eşitsizlikler giderilmelidir. Çünkü eğitimdeki fırsat eşitliğinden faydalanmak bu ülkede doğan her çocuğun en doğal hakkıdır.
Kitabın ortaya çıkmasında katkı veren biri birinden değerli bölüm yazarlarına, redaksiyon, tasarım, dizgi ve baskıda emeği geçen herkese teşekkür ederim. Kitabın temel bir eser olarak başta Millî Eğitim camiasının eğitmenlerimize, öğretmen adaylarına, sivil toplumun tüm eğitim paydaşlarına ve eğitim alanındaki kanun koyuculara faydalı olmasını dilerim.”
Yorum Gönder