Bölgemizdeki orman yangınlarına müdahale açısından teknik ve teknolojik olarak sağlanan gelişmeler, yangın söndürme ekipmanlarında çeşitliliğin ve personellerinin güç ve kabiliyetinin artırılması ile ilgili kurumsal gelişmelere yönelik bilgiler verilen toplantıda, ayrıca orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Hatay’da da başlatılan İnsansız Hava Araçları(İHA)’ların kullanımı hakkında bilgiler aktarmak amacıyla protokole ve basın mensuplarına helikopter uçuşu gerçekleştirildi.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, sorumluluk olanlarında olan Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve Kilis’te olası yangınlara anında müdahale edebilmek için her an tetikte olduklarını belirterek, “Ekiplerimizle birlikte bölgedeki olası yangınlara hazırız. Sayın valimize ve kaymakamlarımıza bizlere verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim. Halkımızı yangın sezonunda, ateş yakma noktasında bulunduğumuz uyarıların daha geniş kitlelere ulaşılmasında basın mensuplarımızın desteğine de ayrıca teşekkür ederim. Hatay ilimizdeki vatandaşlarımız yangın konusunda çok duyarlı. Geçen yıl iyi bir şekilde atlattık. Bu yıl da iyi gidiyoruz. Orman yangınlarında en önemli şey hızdır. Yangının büyümemesi bizim için çok önemlidir. Biz yangını ufakken görüp, erkenden müdahale edelim istiyoruz. Vatandaşlarımız, 177 ve 112 hatları aracılığıyla ihbarda bulunduklarında ekiplerimizle birlikte hemen yangına müdahale ediyoruz. Bu yıl 11 tane ufak ufak yangınımız oldu. Erken müdahale ettiğimiz için, büyümeden söndürüldü” dedi.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Mustafa Koç, Hatay’da 4 adet İHA gözetleme aracı kurduklarını belirterek, “Teknolojiyi kullanan bir bakanlık haline geldik. Ormanlarımızı İHA’larla gözetlemeye başladık. Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü olarak Hatay ilimizde de 4 tane İHA gözetleme aracı kurduk. Cep telefonlarımızdan bile gözetleyebiliyoruz. Santrallerimizdeki arkadaşlarımızın da bilgisayarlarına sistemi kurduk. Ormanlarımızı 7-24 gözetleyebiliyoruz. Gece gündüz demeden 24 saat göreve hazırız” dedi.
İstatistiklere bakıldığında yangınların yüzde 95’inin insanlardan kaynaklandığına dikkat çeken Koç, “Vatandaşlarımızın ormanlardan faydalanması için kurum olarak Valilik ve kaymakamlıklarımızla elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Valimiz talimat verdi; 4 yeni mesire yeri kuruyoruz. Bunların takipçisi olacağız. Vatandaşlarımızdan, ormanlarda ateş yakmak yerine, mesire yerlerini tercih edip, alanı terk ettiklerinde de ateşi söndürmelerini istiyoruz. Yangınlar daha çok bahçe temizliği ve anız yangınından oluyor. Anız yangınının zararlı olduğunu defalarca söyledik, bahçe yangınlarına dikkat etmek gerekiyor. Rüzgârın etkisiyle bu yangınlar ormana sıçrayabiliyor” diyerek, vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini söyledi.
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde 49 arasöz olduğunu da belirten Müdür Mustafa Koç, “Bu arasözler 3,5 ton su alıyorlar, 500 kilo A tipi köpük alıyor. Bu A tipi köpük suya karşı 10 kat daha fazla etkili. Doğaya herhangi bir zararı yok, sadece suyun söndürme gücünü 10 kat arttırıyor” diyerek, yangın söndürmede kullanılan ekipmanlar hakkında da bilgi aktardı.
Yorum Gönder