Türkiye’de mikro kredinin öncüsü Prof. Dr. Aziz Akgül, mikro finans programının başlamasının 18.yıl dönümüyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Aziz Akgül açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Nobel Barış Ödülü Sahibi, Mikro kredinin Dünyadaki Fikir Babası ve Öncüsü Prof. Dr. Muhammed Yunus ile müşterek olarak 11 Haziran 2003 tarihinde Türkiye Grameen Mikrofinans Programı başlatılmıştır. Bugün itibariyle dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğumuz ve küçük bir sermaye olan mikro kredi desteği 1 milyar 150 milyon lirayı aştı. Mikro krediye destek veren devlet adamlarına, kurum ve kuruluşlara, finansal yatırımcılara, bağışta bulunan tüm vatandaşlarımıza sağlamış oldukları desteklerden dolayı mikro krediden faydalanan tüm yoksul kadınlar için teşekkür ederiz. 2023 yılında ülkemiz 100. yılını, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP ise 20. yılını kutlayacaktır. Şu anda 64 il 92 şubede 45.000’den fazla mikro girişimci kadın mikro kredi desteğinden faydalanmaktadır. Hedefimiz 20. yılımızda tüm Türkiye’de mikro kredi desteğini vermektir.”
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Halil Fatih Akgül ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hibe şeklindeki yardımlar; çalışamayacak durumda bulunan yaşlı, engelli 2 ve hastalara evlerine kadar gidilerek ihtiyaç duydukları nakdi ve ayni şekilde yapılmalıdır. Ancak, çalışabilecek durumda olan yoksullara hibe yardımları yerine, onların yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasına katkıda bulunacak şekilde, küçük birer sermaye olan mikro kredi verilerek, kendi kendilerine gelir getirici faaliyetlerde bulunmaları sağlanmalıdır. Hibe yardımlarla asla yoksulluk önlenemez. Her yoksula hibe yardımı yapılması da ayrıca çok ciddi bir kaynak israfıdır. Teşvik belgelerindeki veriler çerçevesinde Türkiye’de kişi başı yatırım maliyetleri dikkate alındığında; yabancı sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 2.4 milyon TL, yerli sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 1 milyon TL iken, mikro kredi vasıtasıyla, yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmeleri ve mikro girişimci olabilmeleri için ihtiyaç duyulan sermaye sadece ve sadece 1.500 TL’dir. Türkiye’de girişimcilerin yüzde 9’undan azı kadındır. TGMP’nin hedeflerinden birisi de bu oranı yükseltecek şekilde girişimci kadınların sayısını artırmaktır.5 milyon yoksul kadın içerisinde Kibele adayı binlerce azimli ancak sermaye desteği bulamayan kadın girişimci var. Sermaye desteği bulamayan kadın girişimcileri desteklemeliyiz. İşsizliğin ve yoksulluğun azaltılması amacıyla mikro tedbirlerin de alınması gerektiğini de unutmamalıyız. Küçük bir sermaye olan mikro kredi stratejisi, dünyada 150’den fazla ülkede uygulanmaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından 2015 yılında belirlenen ve Türkiye’nin de altında imzasının bulunduğu ‘2030 sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden’ birincisi olan ‘her çeşit yoksulluğun 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması” hedefinin gerçekleşmesi için mikro kredi en önemli strateji olarak seçilmiştir. Türkiye’de mikrokredi uygulaması; 18 Temmuz 2003 tarihinde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği her birisi 500 lira olan çeklerle, 6 yoksul kadına toplam 3.000 lira mikro kredi verilmesiyle başlatılmıştır. Türkiye’de hiç kimse ilk sermaye olarak dağıtılan 500 lira ile bir gelir getirici iş yapılabileceğine inanmamıştı. Haziran Mikro kredi Günüdür. Aynı zamanda her yıl 18 Temmuz tarihini, hayat mücadelesi içerisinde üretmeye devam eden mikro girişimci kadınlarımıza ithafen “Mikro girişimci Kadınlar Günü” olarak kutlayacağız” şeklinde açıklamayı sonlandırdı.
Yorum Gönder