MHP Pamuk Üreticilerinin Sorunlarını Meclise Taşıdı

04 Ekim 2019 Cuma 11:52
Bu haber 638 kez okundu

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Hataylı Pamuk üreticilerinin sesi oldu.

MHP Pamuk Üreticilerinin Sorunlarını Meclise Taşıdı
MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Hataylı Pamuk üreticilerinin sesi oldu. MHP Milletvekilleri Baki Şimşek, İbrahim Özyavuz ve Mehmet Fendoğlu ile birlikte beyaz altın olarak nitelendirilen pamuk üreticisinin sonuna kadar yanında oldukları mesajını veren Kaşıkçı, üreticilerin sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Pamukta beklenmedik rekolte ve fiyat düşüklüğünün, önceki sıkıntılarına çözüm arayan çiftçiyi tümüyle çaresiz bıraktığını söyleyen Kaşıkçı, pamukta ürün hasadının başlamasıyla birlikte rekolte ve fiyatların geçen yıla göre yarı yarıya düşmesinin, çiftçilerin sonbahar olan hasat mevsimini “kara kışa çevirdiğini” öne sürdü.

Önlem alınmazsa meselenin “sosyal bir yara haline dönüşmesinden” endişe duyduklarını belirten Kaşıkçı, “Rekoltedeki bu düşüklüğe karşılık oluşacak arz talebinin fiyatları artırması beklenirken aksine fiyatların geçen yılki seviyenin neredeyse yarısına inmesi, çiftçilerin zor durumundan istifade eden fırsatçıların harekete geçtiğini göstermektedir” dedi.

Bu yıl pamuk ekiminin gerçekleştiği nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre gübrede yaklaşık yüzde 60, elektrikte yüzde 70, zirai ilaçta yüzde yüz artış olduğunu dile getiren Kaşıkçı, “Çiftçilerimiz, iki parça halinde ödenen pamuk desteklenmesinin tekrar eskisi gibi tek parça halinde ödenmesini bekliyor. Elektrik birim fiyatları üzerindeki yük azaltılmalıdır. Elektrik tahsilatları, mahsulden mahsule olarak düzenlenmelidir. Tarım ilaçları ve gübre fiyatları, normal seviyelere çekilmelidir. Ziraat Bankasına olan borçlar, faizsiz olarak, en az ilk iki yıl ödemesiz 5 yıla yayılmalıdır. Tarım satış kooperatifleri devreye sokulmalıdır. 2019 yılı pamuk desteklemeleri kilogram başına 1,5 TL’ye çıkarılmalı, 2019 pamuk desteklemeleri ocak ayından önce çiftçilere ödenmelidir. Yaptığımız çağrının ilgili bakanlık tarafından dikkate alınmasını ve düzenleme yapılması beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder