Güney Amerika ülkelerinde ithal edilen angusların çevreye yaydığı kötü kokunun minimize edilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere İskenderun Gazeteciler Cemiyeti girişimleriyle oluşturulan komite, Limak Port İskenderun’a gelen geminin tahmil tahliye işlemlerini yerinde inceleme fırsatı buldu.
Komite Başkanı İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkan Veysel Cıncık, MHP İskenderun İlçe Başkanı Turan Bozkurt, Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, İTSO temsilcisi Nusret Barlas, Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Ahmet Mücahitoğlu ve Kasaplar Odası yönetim kurulu üyesi Murat Kayış, tahliye işlemlerini yerinde görmek üzere Limak Port İskenderun Limanı’na geçtiler.
Komite üyelerini Limak Port İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy ile Genel Müdür yardımcısı Mehmet Ünlü karşıladı. İlk olarak Limak Port İskenderun yetkilileri tarafından komite üyelerine bilgiler verildi.
Limak Port İskenderun Genel Müdürü Gündüz Arısoy, gemiler yanaşmadan önce yapılan işlemler hakkında bilgilendirmede bulundu. Canlı hayvan yüklü gemilerin, Türk karasularına girmeden önce, uluslar arası kara sularda detaylı temizlik ve ilaçlamadan geçtiğini belirten Müdür Arısoy, “Gemi iskeleye yanaşmadan önce, rıhtım ve çevresi güçlü bir ilaç ile dezenfekte ediliyor. Bu işlemlerle birlikte tahliyenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için ek rampalar yaptık. Veteriner Sınır Kontrol Noktası vasıtasıyla kontroller yapılıyor. Daha sonra gemiden çıkan hayvanlar rampalardan araçlara alınıyor. Yüklenen araçlar zaman kaybetmeksizin kantara alınıyor ve limandan ayrılıyor. Rıhtım boyunca çevreye bariyerler koyuyoruz. Emin olun Türkiye’nin en en hızlı tahliyesini yapan limanız. Koku sorununun en asgari seviyeye inmesi için tüm imkanlarımızı seferber ettik. 20 bin ve üzeri hayvan taşıyan gemiler 4 gün içerisinde boşaltılıyor" dedi.
Komite üyelerine verilen bilginin hep birlikte limana yanaşan geminin tahmil tahliye işlemleri yerinde görüldü. Burada hayvanları ithal eden firma yetkilileri ile görüşülerek merak edilen tüm sorular yanıt buldu. Tüm kontrollerin zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapıldığını belirten firma yetkilileri, koku sorunu ile ilgili de “Koku olayı işin doğasında var. Ancak, biz halkımızın bu kokulara çok fazla maruz kalmaması, tahliye işlemlerinin en hızlı sürede gerçekleştirilmesi için tüm tedbirleri aldık ve uygulamaya geçirdik. Keşke ülkemizde et sorunu olmasa da canlı hayvan ithal etmek zorunda kalmasak. Hayvanlar her türlü sağlık kontrolünden sıkı bir şekilde geçiriliyor. Gemilerde soğutma sistemi mevcuttur. Eğer telef olan hayvan varsa, bunlar devasa kıyma makinelerinde öğütülüp uluslar arası sulara dökülüyor. Halkımız rahat olsun, her türlü tedbiri alıyoruz. Türkiye genelinde en hızlı tahliye işlemi İskenderun limanında gerçekleştiriliyor. Liman yetkilileri ek tedbirler alarak, tahliye işleminin çok daha kısa sürede tamamlanmasına olanak sağladı. Bu da bizim işlerimizi kolaylaştırdı" şeklinde konuştular.
Yorum Gönder