Kaymakam Yönden’den ‘Kütüphane Haftası’ Mesajı

25 Mart 2019 Pazartesi 14:56
Bu haber 605 kez okundu

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden tarafından, ‘55'inci Kütüphane Haftası’ münasebetiyle özel bir mesaj kaleme alınmış olup, söz konusu mesajında şu ifadelere yer verilmiştir;

Kaymakam Yönden'den ‘Kütüphane Haftası' Mesajı

 İskenderun Kaymakamı İskender Yönden tarafından, ‘55'inci Kütüphane Haftası’ münasebetiyle özel bir mesaj kaleme alınmış olup, söz konusu mesajında şu ifadelere yer verilmiştir;

 Halk kütüphaneleri toplumun eğitimi ve kültürel gelişimi için en önemli kuruluşlardandır. Bu doğrultuda hiçbir ayırım gözetmeksizin toplumun her kesiminin bilgi gereksinimini karşılamaya yönelik hizmetler vermektedir.

 Bu yıl, 25-31 Mart tarihleri arasında 55'incisi kutlanacak olan Kütüphane Haftasının konusu Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından “Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” olarak belirlenmiştir.

 Halk kütüphaneleri hizmetlerinin niteliği, sahip olduğu olanaklar ile yakından ilişkilidir. Özgürlük, refah ve gelişmişlik toplumu oluşturan bireyler için ortak değerlerdir. Bu değerlerin kazanılmasının ve toplumda aktif rol üstlenilmesinin ön koşulu ise bilgili vatandaş olmadır. Kişinin bilgili olmasında çoğu zaman almış olduğu eğitim belirleyicidir. Ancak; bilginin nicelik olarak arttığı ve öğretilen bilgilerin kısa sürede geçerliğini yitirdiği günümüzde, nitelikli bireyler için aldığı eğitim kadar eğitim sonrası kendilerini yenileyebilmeleri, başka bir deyişle yaşam boyu öğrenen bireyler olmaları da son derece önemlidir.

 Yaşam boyu öğrenme, gereksinim duyulan bilginin aktif ve bağımsız olarak elde edilebilmesi yeteneğini ifade eder. Bir başka deyişle yaşam boyu öğrenen bireyler, gereksinim duyduğu anda ve gereksinim duyduğu nitelikte bilgiyi elde edebilen, bu bilgiyi sorun çözmede kullanabilen kişilerdir. Böyle bir ortamda bilgi gereksinimini karşılama amacıyla hizmet veren kütüphaneler, bireylerin eğitiminde ve eğitim sonrası bilgilerini güncellemelerinde yardımcı kuruluşlar olarak ön plana çıkmaktadır.

 Tüm kütüphane türlerinde olduğu gibi halk kütüphanelerinin de öncelikli amacı gereksinim duyulan bilgi için başvuru merkezi olmaktır. Halk kütüphaneleri bulunduğu yerin ekonomik, teknolojik, sosyal, eğitsel, kültürel kalkınmasına yönelik koleksiyon ve hizmet geliştirme yükümlülüğü taşır. Böylece halk kütüphanelerinin amaçları bir yandan diğer kütüphane türleri ile ilişkili iken, diğer yandan da toplumun kültürel ve ekonomik kalkınmasında rol oynayan tüm kuruluşların amaçlarıyla da ilişkilidir.

 Bireylere değişik boyutta ve türde bilgiye, görüşe ve düşünceye erişme olanağı sunarak toplumun her anlamda gelişimine ve demokratik toplumun korunmasına katkı sağlayan kuruluşlar olan halk kütüphanelerinin amaçları eğitim, kültür, bilgi ve boş zamanın değerlendirilmesi kavramları ile özetlense bile, özellikle teknolojinin sürekli geliştiği ve insanlık tarihinin gidişatını değiştirecek ölçüde hayatımıza girdiği günümüz dünyasında, ulusların ekonomik, teknolojik ve sosyal kalkınmalarında, yeni bilgi üretiminin oynadığı rol azımsanmayacak derecede büyüktür. Bu nedenle kütüphaneler, özellikle çocukların eğitim hayatlarında aldıkları hazır bilgiyi şekillendirdikleri, yorumladıkları ve üstüne ekleyerek daha da ileriye taşıdıkları ve yeni bilgi ürettikleri ortamlar olarak tarih boyunca ulusların ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmalarında ve refah seviyelerinin artmasında gizli ama önemli bir rol oynamıştır.

 Bu duygu ve düşüncelerle; Eğitim hayatımızın vazgeçilmezi kitaplarla olan dostluğumuzu canlı tutarak, çocuklarımıza da bu sevgiyi aşılamanın önemini bir kez daha anımsatıyor, okuma sevginizin hiç eksilmemesi dileği ile "55'inci Kütüphane Haftası"nı kutluyorum.

 

Yorum Gönder