İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasında, Ekim ayı meclis toplantısı Korona virüs (Covid-19) tedbirleri dikkate alınarak video konferans yöntemiyle, gerçekleştirildi.
Yeterli çoğunluğun sağlandığı Olağan Meclis toplantısı, İTSO Meclis Başkan Vekili Tuncay Paşaoğlu Başkanlığında yapıldı.
Ekim ayı Meclis toplantısına, İTSO Başkan Yardımcıları Muhsin Yeter, Mahir Taner, İTSO Muhasip üye Gassan Kuran, İTSO Yönetim Kurulu Üyesi Müfit Tennioğlu, Genel Sekreter Figen Gül Dönmez katılırken, Meclis üyeleri de toplantıya video konferans yöntemiyle bağlandılar.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ekim ayı Meclis toplantısında ülkemiz ve bölgemizde yaşanan son gelişmeler hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Ekim ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmasında eğitime yapılan yatırımlara dikkat çekerek; “Bilindiği üzere eğitim, bir şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminin temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla eğitime yapılan her yatırım; aynı zamanda bir şehrin sosyo ekonomik gelişimine yapılan en önemli katkı olmaktadır. Bu bakış açısı ve bu anlayıştan hareketle, oda olarak eğitime, dolayısıyla sosyal ve kültürel gelişime, üretime, ticarete ve istihdama yatırım yapılması gerektiğine inanıyoruz. Son 10 yıllık dönemde odamız tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Denizcilik Fakültelerinin kurulması için maddi ve manevi destek sağlanmıştır. Bu fakültelerin bölgemizde kurulması, bugün İskenderun Teknik Üniversitesi’nin bölgemize kazandırılmasının altyapısını oluşturmuştur.
Üniversitelerin bir şehrin sosyal ve kültürel yaşantısına sağladığı katkılara ilave olarak, şehir ekonomisine de ciddi getiri sağladığı düşünüldüğünde, tacir ve esnaflarımız için bölgemizde bir üniversite olması önemli faydalar sağlamaktadır. Odamız, İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörlüğüyle sürekli iletişim halinde olmakta, üniversite sanayi işbirliğinin her alanda sağlanması için müşterek organizasyonlarda bir araya gelmektedir. Odamız, İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesine teknopark kurulması noktasında girişimlerde bulunulmuş olup, kurulan teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketine odamız kurucu ortak ve yönetim kurulu üyesi olmuştur.TEKNOPARK İSTE A.Ş.’nin bölgemizde faaliyet göstermesinde odamızın büyük çabası olduğu gibi, bu tesisin bölge ekonomisine değer kazandırması için, katkı ve destekleri halen devam etmektedir. Dış ticaret konusunda faaliyet gösteren üyelerimizin sürekli ihtiyaç olarak dile getirdiği, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edilmesini sağlayan Gümrük Laboratuvarı’nın bölgemize kazandırılması noktasında odamız tarafından önemli gayretler gösterilmiştir. Diğer paydaşların ve kamu kurumlarının da desteğiyle, daha önce Hatay’da olmayan Gümrük Laboratuvarı’nın İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde hizmet vermeye başlaması iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap veren önemli bir gelişme olmuştur. Ayrıca odamız tarafından yaptırılan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası İlkokulu,/ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi ve birçok okula yapılan ek bina, konferans salonu gibi yardımlarla odamız tarafından eğitime önemli destekler sağlanmıştır. DOĞAKA finansörlüğünde İskenderun Teknik Üniversitesi’nde yürütülen Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi projesi yine odamızın ortaklığında ve önemli destekleriyle hayata geçirilmektedir. Ağır sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye kaynakçıların yetiştirilmesi amacıyla hayata geçirilecek bu proje, bölgemize önemli ölçüde değer katacaktır.
İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz konuşmasının devamında ise, “Değerli arkadaşlarım, iş dünyasının maddi kaynak bulmakta sıkıntı yaşadığı dönemlerde hayata geçirilen TOBB Nefes Kredisi’ne odamızdan her kredi döneminde katılım sağlanmaktadır. 2016 yılından bu yana, sürekli olarak oda bütçemizden TOBB Nefes Kredisi kullanımı için önemli ölçüde kaynak ayrılmakta olup, finansman sıkıntısı yaşayan üyelerimizin uygun faizli kredi imkânlarından yararlanabilmesi sağlanmaktadır.
“İTSO AB Projeleri Başta Olmak Üzere Önemli Projelerinde Yer Aldı”
Saygıdeğer meclis üyelerimiz, Son 10 yıllık dönemde odamızda, farklı sektörlere ve meslek gruplarına hitap edebilecek birçok proje uygulanmıştır. Odamız tarafından hayata geçirilen Avrupa Birliği, SODES ve DOĞAKA projeleri hakkında bilgi vermek gerekirse,
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda; bütçesi “Sektörel Dış Ticaret Takımları” projesi, “Turizm Sektöründe Kadın İstihdamını Geliştirme Projesi” projesi ve ‘‘İskenderun’da Engeller Kalkıyor’’ Projesi gibi Avrupa Birliği projeleri yürütülmüştür.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından verilen Teknik Destek Programı kapsamında, 5 adet Teknik Destek Projesi hayata geçirilmiş olup, üyelerimize uzmanlar tarafından nitelikli eğitimler verilmiştir.
Ayrıca turizm sektörüne yönelik olarak ‘‘Hünerli Eller Hünerli Kadınlar’’ projesi “Marka Kent Hatay’da Turizmde Eğitimden İstihdama” projesi olmak üzere 2 adet SODES Projesi uygulanmıştır. Bu sektörl rde kalifiye personel yetiştirilmesi sağlanmıştır.
2018-2019 döneminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu ve diğer paydaşlar işbirliğiyle, ‘‘Geleceği Yazan Kadınlar’’ projesi hayata geçirilmiş olup, kadınların bilgi teknolojileri alanında teknik eğitim almak suretiyle yazılım geliştirmeleri sağlanmıştır. 2018-2019 yılları arasında Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi kurulması amacıyla odamız tarafından İskenderun Teknik Üniversitesi ve DOĞAKA ile birlikte proje çalışmaları yürütülmektedir.
2019-2020 yılları arasında İskenderun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin yürütücüsü ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortağı olduğu ‘‘Benim Okulum Benim Sanayim’’ projesi kapsamında Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın Mali Destek Programı kapsamında/ yaklaşık 500.000 TL’lik bütçeyle yürütülmeye başlanmıştır.
Ayrıca son dönemde Mesleki Eğitim Merkezi’nin İskenderun’da yapılması için Hatay Valiliğimizle görüşmeler sağlanmış ve bölgemize MESEM’in kazandırılması noktasında girişimlerde bulunulmuştur. Odamız bu projeye önemli ölçüde bütçe aktaracağı gibi, birçok paydaşın da bu projeye fiilen katılım sağlaması noktasında büyük çaba sarf etmiştir.
İş Sağlığı ve Güvenliği alanında önemli bir proje olan ‘‘Güvenli İş Güvenli Gelecek’’ projesi de, odamızın ve diğer paydaşların yoğun çalışmaları sonucunda bölgemizde uygulanmaya başlanmıştır. Bu projeyle iş sağlığı ve güvenliği konusunda bölgemizde farkındalığın artırılması sağlanacaktır.
Değerli meclis üyesi arkadaşlarım, sizlerin de bildiği üzere, iş dünyasının temsilcileri olarak, üyelerimizin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri devamlı olarak araştırılmakta ve tespit edilen bu hususlar resmi yazılar ve Konsey, Şura ve Oda Borsa bölge toplantılarında detaylı raporlar hazırlanmak suretiyle, TOBB’a ve ilgili kurumlara iletilmektedir.
Odamız tarafından, hem fiziki hem de online eğitimler verilmek ve toplantılar yapılmak suretiyle, hem üyelerimizin hem de personellerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlanmaktadır.” dedi.
Ekim ayı Meclis toplantısında video konferans ile bağlanan Hesapları İnceleme Komisyonu Başkan yardımcısı Necati Sert, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirdi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı Meclis toplantısında, gündemdeki konular görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Yorum Gönder