İSTE-MİZ'18: ‘Mühendislik ve İnovasyon Zirvesi’ Sona Erdi!

07 Mart 2018 Çarşamba 15:51
Bu haber 1134 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda İSTE Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen; “İSTE-MİZ’18: Mühendislik ve İnovasyon Zirvesi”,yurtiçive yurtdışından gelen alanının önde gelen isimlerine ev sahipliği yaptı.

İSTE-MİZ'18: ‘Mühendislik ve İnovasyon Zirvesi' Sona Erdi!

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda İSTE Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen; “İSTE-MİZ’18: Mühendislik ve İnovasyon Zirvesi”,yurtiçive yurtdışından gelen alanının önde gelen isimlerine ev sahipliği yaptı.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Yapı Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen Zirveye,  İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt AKTAŞile İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Hatay Şube Başkanı Selim HARBİYELİ, İMO İskenderun Temsilciliği Başkanı Selahattin GÜNDÜZ, Prof. Dr. Uğur ERSOY, Eğitimci-Yazar-Girişimci Orhan GÜRBÜZ, Yüksek Mühendis Yoshinori MORIWAKI, İnşaat Mühendisi Cem KAFADAR, Türkiye Çimento Müstahsiller CEO’su İsmail BULUT konuşmacı olarak katıldı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Yapı Topluluğu, Dicle Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü, Kilis Yedi Aralık Üniversitesi öğrencileri de etkinliğe misafir oldular.

Açılış konuşmasını yapan İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt AKTAŞ; “Bu tür konferansların öğrenci arkadaşlarımız için büyük bir şans olduğunu düşünüyorum. İlki gerçekleşen İSTE-MİZ’in diğer yıllarda da daha da büyüyerek gerçekleştirileceğini umuyorum. Bu programdan tüm öğrencilerimizin en iyi şekilde faydalanması için konuk olan değerli hocalarımıza sorular sorarak alabilecekleri kadar bilgi almalarını tavsiye ediyorum. Katılan tüm konuklarımıza teşekkür ederim” dedi. İSTEİnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat ÖRNEK ise “Konferansımıza katılımlarından dolayı misafirlerimize ve İSTE Yapı Topluluğu öğrencilerimize teşekkür ederim” şeklinde konuşarak katılımcıları selamladı.

İlk olarak alanıyla ilgili bilgilerini paylaşmak adına kürsüye gelen Prof. Dr. Uğur ERSOY; “İnşaat mühendisliği endüstri devriminden sonra ortaya çıkmış ve değer kazanmış bir alandır. Önceleri şehirleşme çok olmadığı için böyle bir mühendisliğe ihtiyaç duyulmamıştı. Peki mühendislik bilgisine sahip olmadan hala ayakta duran mimari eserler nasıl ortaya çıktı?” dedi.

‘Hesaplama Değil Önsezi’

Mimar Sinan gibi bir dâhinin eserlerinin inşaat bilgisine sahip olunmadan yapılması ile ilgili tek ortak kanaatin mühendislik sezgilerine sahip olduğunu belirten ERSOY; “Dünyada bu güne kadar üç devrim gerçekleşmiştir. Bunlar; Rönesans, Sanayi Devrimi ve Bilişim Devrimidir. Bu üç devrim mühendisliklerinde devrimi olmuştur. İlk mühendislik okulu Fransa’da yol ve köprü inşaatı için açılmıştır. Ancak bundan önce Mühendishane-i Berri Hümayun, Osmanlı da kurulmuştu. Ve amacı yol köprü yapımı değil denizcilik eğitimi vermekti. Ancak zamanla isim değiştirerek varlığını korumaya çalışan Mühendishane kalıcı olmayı başaramamıştır. Ülkemizde mühendisliğin ve bilginin yeterince gelişememesinin nedeni, kendimize uyarlamadan kaynağından olduğu gibi alıp kullanmaya çalışmaktır” diyerek konuşmasını bitirdi.

‘Kendinize İnanın’

Eğitimci-Yazar-Girişimci Orhan GÜRBÜZ reklamın, kurumsallaşmanın, kimliğin önemine değindi. Öğrencilere girişimci ruhlarını harekete geçirmeleri gerektiğini, sevdikleri işi yapmak için çabalamalarını ancak bu şekilde yorulmadan çalışabileceklerini söyledi.

‘Deprem Afetine Hazırlıklı mıyız?’

Yüksek Mimar Yoshinori MORIWAKI; Japonya ve Türkiye’yi depremler konusunda karşılaştırdı. Türkiye’nin depremlerde en çok can kaybı yaşayan 3. ülke olduğunu, bu sıralamada daha çok deprem olmasına rağmen Japonya’nın 7. sırada olduğunu belirtti. Ülkeler arasında yapısal ve depreme karşı alınan önlemler konusunda büyük farlılıklar olduğuna dikkat çeken MORIWAKI depreme yönelik birinci sırada sismik izolatör sistemine dayalı binalar yapılması olduğu konusuna değindi.

‘Hayat Üçgeni İle Yaşama Tutunun’

MORIWAKI; “Basitçe ifade edilirse, binalar yıkılırken, objelerin üzerine düşen tavan ağırlığı veya içerideki mobilyalar bu nesnelere çarparken yanlarında bir yer, boşluk bırakırlar. Bu boşluk "hayat üçgeni" dediğimiz alandır. Nesne ne kadar büyük ve ne kadar dayanıklı olursa daha az ezilecektir. Nesneler ne kadar az ezilirse boşluk ve bu boşluğu kullanan kişinin yaralanmama olasılığı o kadar artar. Ayrıca evlerimizde her zaman kolayca ulaşabileceğimiz içerisinde su, düdük, kısa saplı kazma bulunan bir deprem çantası hazır halde bekletilmelidir” uyarısında bulunarak sözlerini sonlandırdı.

‘İnşaatlarda Yeni Uygulama SSB Beton’

İş Adamı İsmail BULUT inşaat sektörü ile ilgili bilinmesi gereken konular hakkında öğrencilere bilgi verdi. BULUT: “Geleneksel beton kaplamalara göre çok daha düşük su/çimento içeriğiyle üretilen Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) kaplamalar, bitümlü kaplama yapımında kullanılan araçlarla taşınmakta, serilmekte ve sıkıştırılmaktadır. Bu özellikleriyle SSB kaplamalar hızlı ve ekonomik bir şekilde inşa edilebilmekte, böylece de alternatif bir üstyapı olarak kendini göstermektedir. Yüksek yüzey pürüzlülüğü nedeniyle Dünya’da önceleri daha çok ağır yük taşınan ve düşük hızla gidilen endüstriyel saha zeminlerinde tercih edilen SSB kaplamalar, son yıllarda şehir içi yollarda ve şehirlerarası anayollarda da uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise önceleri baraj yapımında kullanılmaya başlanan SSB uygulamaları, son yıllarda bazı yerel yönetimler tarafından tercih edilmeye başlanmış ve şehir içi yol üstyapısında kullanılmaya başlanmıştır. Bu yöntem günümüz inşaat mühendislerinin iyi bilmesi gereken bir yöntemdir” dedi.

‘Gelecek Güzel Gelecek’             

İsmail BULUT’un sunumunun ardından kürsüye gelen İnşaat Mühendisi Cem KAFADAR: “Kendinize güvenmek çok önemlidir. Ancak bu güvenin içi boş olmamalı yapabileceğiniz işlerde sorumluluk alınmalıdır. Kendinizi iyi tanımalısınız ki hangi işi yapıp yapamayacağınızı bilerek hareket edebilin. Başarılı olabilmenin bir diğer sırrı zaman yönetimidir. Zamanı en iyi şekilde yönetmek, bir zaman çizelgesi hazırlayarak saati saatine planlamayla mümkün olabilir. Hayata tek bir hedef seçerek başlarsanız seçtiğiniz hedefte de başarılı olamazsınız, her zaman birden fazla seçeneğiniz olmalı bu sizin bakış açınızı zenginleştirir. Her şey sizin elinizde; bir şeyi gerçekten isterseniz olur. Geleceğe hazırlıklı olmayı unutmayın, çünkü öyle günler göreceğiz ki yapay zekâ hayatın her alanına girecek. Bu günlere hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Programın son eğitiminden sonra kapanış ve değerlendirme yapmak üzere kürsüye gelen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ; “Bu program bir Kariyer Zirvesi olduğu için, Üniversitemize gelen misafirlerimize İSTE hakkında birkaç ayrıntı vermek istiyorum. Birincisi, İSTE akademik personel alımındaözgelecek isteyen tek üniversitedir. Böylece ilerleyen dönemlerde kişilerin, akademik hedeflerine ulaşıp ulaşamadıklarını da görmüş oluyoruz. İkincisi, İSTEkendi markalarını oluşturan bir üniversitedir. İSTE, Teknoversite, İnovasyon Fabrikası, Sanayi4.0vb. gibi pek çok markanın tesciline sahiptir. İnovasyona ve teknolojiye adanan Üniversitemizde her konuda özgünlüğü tavsiye ediyoruz. Herkes gibi değil, kendi gibi olan CV’ler kazanır. Doğal olun. En büyük fikirler ve iş birlikleri arkadaşlarla muhabbet ederken ortaya çıkar. Bu nedenle insanlara gönlüne dokunun, onlarla iletişim halinde olun” dedi.

İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ’nin konuşmasından sonra düzenlenen bilgi yarışmasının ardından Program sona erdi.

Yorum Gönder