“Ötençay” adını çoğu kişi bilmiyor. Kökleri geçmişe dayanan ve yaygın adıyla Bakras Kalesi olarak bilinen ve adını bu kaleden alan köyümüze tekrar eski ismi verilsin istiyoruz” diyen Ötençay (Bakras) Mahallesi Muhtarı Nizamettin Şenel, yetkililerin bu çağrı ve taleplerine olumlu karşılık vermesini istediklerini ifade etti.
Bakras Kalesinin Restorasyonu yapılmalı
Kalenin Ammuri Kralı Dakianus'un eşi Bağrez'in atıyla uçuruma düşerek ölmesi üzerine inşa ettiği Bizanslılar, Haçlılar ve Romalılar tarafından kullanıldığı bilinen kültür hazinesi Bakras Kalesi, diğer yandan da eski şaşalı günlerini özlüyor.
15 - 20 yıl öncesine kadar Kaleyi görmek için akın akın Bakras’a geldiğini, köy meydanının insan ve araç yoğunluğu nedeniyle meydanın dolu dolu olduğunu belirten Muhtar Nizamettin Şenel, “Geçmişte buralara yerli yabancı turistler akın akın gelirdi. Oysa şimdi kuş uçmaz kervan geçmez köye döndü. Biz Bakras’ın canlı ve hareketli günlerini özlüyoruz. Kalenin restorasyonunun yapılamasını ve bir ülke turizmine kazandırılmasını bekliyoruz. Kalenin turizme kazandırılacağı geçmiş yıllarda yetkililer tarafından didle getirilmiş ancak bir türlü yaşama geçirilememişti. Hikayesi ve geçmişi olan Bakras’a Devletimizin sahip çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Belen Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Berker de Bakras kalesini eskiden görmek için insanlar kafileler halinde gelirdi ancak. Şimdi bu kaleyi görmek için buralara kimse gelmiyor. Kalenin restore edilerek turizme kazandırılması gerekmektedir. Bakras Kalesi ve bizler üzgünüz. Bu tarihi kültürel değerimizin değerini bulmasını istiyoruz” dedi.
Bakras Kalesinin Hikayesi
Ammuri Kralı Dakianus'un Kızıldağ üzerinden eşi ve çocuklarıyla Suriye'ye geçtiği sırada eşi Bağrez'in attan uçuruma düşerek yaşamını yitirmesinin ardından karısı Bağrez adına inşa ettirdiği söylenen Bağrez Kalesinin adı zamanla Bakras olarak yöre halkının diline yerleştiği ifade ediliyor.
Yorum Gönder