İskenderun Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği’nin konuğu olan İzmir 9 Eylül Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. A.Beyhan Özdemir, “Fotoğraflar ve hikâyeleri; Kuzey Tayland Dağ Kabileleri-Srebrenica’yı Unutma” konu başlıklı sunumunda fotoğraf deneyimlerini dernek üyeleri ile paylaştı. Fotoğraf çekmeyi dört kategoride değerlendiren Doç. Dr. Beyhan Özdemir, fotoğraf çekmenin aşamalarını, ‘önce gözlemlemek, sonra çekim alanına odaklanarak objeyi belirlemek, ardından sunuma hazırlamak üzere çekilen fotoğrafları sıralamak ve sunumunu meraklıları ile buluşturmak’ şeklinde sıraladı.
Fotoğraf tutkunlarıyla deneyimlerini paylaşan Doç. Dr. A. Beyhan Özdemir, fotoğraf tutkunlarına, tesadüfî fotoğraf çekiminden uzak durmalarını önerdi. Özdemir; “Konu belirleyin. Dünyanın neresine giderseniz gidin o konu üzerinde yoğunlaşıp odaklanın. Örneğin; gülen insanlar, kadın portresi, gülen kadın portresi, çocuklu gülen kadın portresi, çocukları ile eğlenen kadın portresi dünyanın her yerinde bulabileceğiniz konular. Bu ve buna benzer konular bulabilirsiniz. Soyut çalışıyorsanız, insan fotoğrafları üzerinde çalışmaktan tereddüt ediyorsanız, mimari fotoğraflar, minimal fotoğraflar çekebilirsiniz.
Trafik, ışık, gölge konu o kadar çok ki; ama tercih ettiğiniz konu neyse hep onun farklı nesini yapabilirim diye düşünün. Bu konuda fotoğraflar, kataloglar, yayınlanmış kitaplar, internet, Instagram ve benzeri birçok kaynak var elinizde ulaşabileceğiniz. Fotoğraf yaşadığınız anı kayıt altına almanın bir yoludur. Bu yol gelecekte çok önemli bir kaynak olacaktır. Çünkü çekilen birçok fotoğraf, o dönemin belgesi niteliğini taşıyacaktır. Fotoğraf çok önemli bir belgeleme aracıdır” dedi.
Yorum Gönder