‘İlgili Kurumları Uyarıyoruz; Enkaz Atıkları İleride Sorun Yaratabilir…’

06 Haziran 2023 Salı 11:22
Bu haber 351 kez okundu

HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mahir Çiçek, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak çevre hassasiyeti konusunda uyarılarda bulundu.

‘İlgili Kurumları Uyarıyoruz; Enkaz Atıkları İleride Sorun Yaratabilir…'

HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mahir Çiçek, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaparak çevre hassasiyeti konusunda uyarılarda bulundu.

Başkan Çiçek açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Bilindiği gibi; Birleşmiş Milletlerin 5 Haziran 1972’de İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlediği “İnsan ve Çevre Konferansının” sonuç bildirgesinde, Dünya’nın pek çok yöresinde çevre sorunlarının tüm insanlığı tehdit eden ortak bir sorun haline geldiği ve soruna ancak koordineli bir iş birliği ile çözümler getirebileceği vurgulanmıştır.

Bu tarihten sonra 5 Haziran üye ülkelerce Dünya Çevre Günü kabul edilmiştir.

6 Şubat ve ardından yaşanan depremler Hatay’da maalesef büyük yıkım yaratmıştır. İlimiz dışında 10 ili daha etkileyen bu doğal felaketlerde hayatlarını kaybedenlere bir kez daha Allahtan rahmet, yakınlarını kaybedenlere başsağlığı ve sabır diliyoruz.

Depremden etkilenen kentlerimizde AFAD ve Valiliğimiz koordinasyonunda enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, ağır hasarlı binaların yıkım çalışmaları da başlamıştır.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde AFAD Koordinasyonunda yapılan bu çalışmalara diğer illerden gelen kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra Hatay Büyükşehir Belediyemiz de destek vermektedir.

Enkaz kaldırma çalışmaları, enkazdan geriye kalan atık malzemelerin depolanması ve hafriyat ayrıştırma ile birlikte ciddi bir hava kirliliği sorununa yol açabilmektedir.

Enkazdan ortaya çıkan molozlarda, metal elektronik cihazlarda, sıva, izolasyon malzemelerinde asbest gibi farklı kimyasal toksik maddeler de bulunmaktadır. Bu atıkların tarım alanlarında, sulak alanlarda ve su havzalarında depolanması sakıncalıdır ve gelecekte de daha büyük sorunlar yaratabilecektir.

Atıkların uygun alanlara taşınarak depolanması, depolama öncesi sızıntıları önlemek amacıyla zeminin uygun yöntemlerle geçirimsiz hale getirilmesi gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı bu yönde yapmakta ve ilgili kurumlara sürekli uyarılarda bulunmaktayız. 

Hatay’da deprem öncesinde de iç-dış ve özellikle mülteci göçü alması nedeniyle gerçekleşen nüfus artışı; insan davranışlarının ve tüketim alışkanlıklarının değişimi, gemi atıkları, İskenderun Körfezi ve sanayisinin gelişmiş olması nedeniyle deniz ve hava kirliliği gibi sorunlara yol açmıştır.

2014 yılında kurulan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığımız tarafından il genelinde kıyıların, limanların ve deniz yüzeylerindeki atıkların toplanması ve plaj temizliklerinin yapılması, meydan bulvar ve ana caddelerin temizliği, gürültü kirliliği denetimi, halkı bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yerine getirilmektedir.

Çevre kirliliği ile mücadelede birçok projeler hazırlanmış olup, birleşmiş milletler ve kalkınma ajansları ile ortak çalışmalar yürütülmektedir.

Çevrenin korunması, iyileştirilmesi, toprak, su ve hava kirliliğinin önlenmesi, doğal kaynakların en iyi şekilde korunmasının sağlanması, bugünkü ve gelecek kuşakların sağlık, uygarlık ve yaşam standartlarının yükseltilmesi ve güvence altına alınması, sürdürülebilir çevre temizliği bilincinin oluşturulması ve toplumun tamamına bu bilincin yaygınlaştırılması hedefi ile var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Yorum Gönder