Hatay Büyükşehir Belediyesi, deprem sonrası yeniden yapılanma konusunda çalışmalarını sürdürüyor.
12 farklı üniversitede görev yapan akademisyenlerin bir araya geldiği ve moderatörlüğünü Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin’in üstlendiği Hatay’ın yeniden yapılanması sürecine dair Bilimsel Danışma Toplantısı sona erdi.
‘’Mevcut Durum Değerlendirmesi’’, ‘’Afet Sonrası Yeniden Yapılanmada Yenilikçi Planlama Yaklaşımları’’ ve ‘’Hatay’ın Deprem Sonrası Yapılanmasında İlke ve Esaslar’’ başlıkları ile gerçekleştirilen toplantıya, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, ODTÜ, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi ve İSTE gibi Türkiye’nin önemli üniversitelerinden alanında yetkin 20’ye yakın bilim insanı katıldı.
Hatay'ın depreme dayanıklı hale getirilmesi, risklerin azaltılması ve acil durum planlarının güncellenmesi gibi konuların ele alındığı toplantıda katılımcılar, farklı disiplinlerden gelen görüşlerin bir araya gelmesinin, deprem sonrası süreçleri daha etkili yönetmede etkili olacağı görüşünü savundu.
Danışma Toplantısı boyunca, depremin neden olduğu hasarın analizi yapılarak kurtarma ve yardım operasyonları gözden geçirildi ve gelecekteki depremlere karşı alınacak stratejiler tartışıldı.
Katılımcılar, akademik araştırmaların ve saha deneyimlerinin birleştirilmesinin, Hatay için önemli olduğunu vurguladı ve sürdürülebilir ve yaşanabilir bir kent için izlenebilirlik ve güvenirlik içeren bir planlama modeli olması gerektiğini kaydetti.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, oturumların ardından bilim insanları ile bir araya geldi.
Depremin getirdiği zorluklarla başa çıkmak için akademik bilgi birikimini kullanmanın önemine vurgu yapan Başkan Savaş, “Hatay’ı oldubitti mantığıyla yaparsak bir bilim adamı olarak bundan utanç duyarım. Sağlıklı ve güçlü yapmazsak şehrimiz bir daha yıkılacak. Birçok canı yine kaybedeceğiz. Siyasette kaybedelim, paramızı kaybedelim ama artık canları kaybetmeyelim. Bundan sonraki süreci geniş katılımcıların olduğu ama daha bütüncül daha hızlı çerçeve çizmek için devam edelim. Toplantımızın diğer illerimize de rehberlik yapacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
Şehrin yeniden sağlıklı bir şekilde yapılanması amacıyla gerçekleştirilen toplantının ve bilgi paylaşımlarının önemine değinen Savaş, “ Bu toplantımız, ülke için büyük bir adım. Biz bu adımı ileri götürebilirsek ve bütüncül bir tablo çıkartabilirsek; sürdürülebilir, ayağı yere tam basan, dünyanın gelmiş olduğu çağdaş şehircilik anlayışına uyan, mevsimsel değişikliklere, yağış rejimlerine uygun, enerjinin kullanımı, altyapısı, üstyapısı sağlam bir de bütün dinamiklerin bütüncül düşündüğü bir şehir tasarlanırsa biz de rahat edeceğiz. Bizden sonraki birçok belediye başkanı da belki bu çalışmaları örnek alacak. Belki de “yıkılmadan yenilenme” konusunda İstanbul da burayı örnek alacak. Bu çalışmaların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Danışma Toplantımız, politikanın çok üstünde ve üst akılla düşünebileceğimiz bir plan ve programdır. Bütün paydaşlarımıza, öğretim üyelerimize, sivil toplum kuruluşlarında yer alan uzman ve yönetici arkadaşlarımıza ve tüm misafirlerimize gerçekten Hatay’ımız adına çok teşekkür ediyorum. ”dedi.
Toplantının sonunda, alınan önlemlerin ve oluşturulan planların yerel yönetim politikalarına entegre edilmesi konusunda fikir birliği sağlandı.
Yorum Gönder