Gömlekçilik Mesleği Unutuluyor!

24 Temmuz 2017 Pazartesi 16:10
Bu haber 1067 kez okundu

Hatay’ın İskenderun ilçesinde, gömlek ustalığında yarım asrı geride bırakan Gömlekçi Gani Teksöz, elli iki yıldır gömlek ustalığı yapıyor.

Gömlekçilik Mesleği Unutuluyor!

52 yıldır bu mesleği yapan Gömlekçi Gani, ‘Son gömlekçilerden biriyim’

Gömlekçi Gani, gömlek dikim ustalarının artık yetişmediğini ve artık son gömlekçi ustalarından birinin kendisi olduğunu söyledi.

‘Son gömlekçilerden biriyim’ diyen Gömlekçi Gani lakaplı gömlek ustası Gani Teksöz, gömlek ustalarının artık yetişmediğine dikkat çekerek, bu mesleğin bitme noktasında olduğuna dert yandı.

1970 yılında gömlekçilik mesleğine ilk ustası Flamingo Gömlekçisi Can Aydın ile başladığını belirten Gömlekçi Gani, “Askerlik sonrası bir süre hazır giyim atölyesinde çalışsam da Adak Gömlekçisi olarak tanınan Recep Adaklı ile yeniden gömlekçiliğe dönüş yaptım. Recep Adaklı ustamı çok severdim. Kendisinden çok şey öğrendim. Yeri gelmişken ona Allah’tan rahmet diliyorum. Recep usta rahmetli olunca dükkânın adını değiştirerek, ‘Gömlekçi Gani’ olarak hizmet vermeye başladım. Yıllardır da burada hizmet veriyorum. Tanınmış gömlek ustalarından Corc Yolki’nin vefatından sonra İskenderun merkezde, siparişle gömlek diken ustalardan biriyim. Benden hariç sanırım bir arkadaş daha var. Her meslekte olduğu gibi gömlekçilik mesleği de bitmek üzere. Gömlek dikim ustaları artık yetişmiyor.  Dolayısıyla son gömlekçilerden biri de benim. Sipariş üzerine sadece gömlek diken gömlekçi olarak, İskenderun merkezde iki usta kaldık diyebilirim.” dedi.

Hemen her meslekten müşterisinin olduğunu sözlerine ekleyen Gömlekçi Gani Teksöz konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Müşterilerim, genelde hazır gömleklerde aradığını bulamayan kilolu müşterilerden oluşuyor. Bana gömlek ölçüsü vermek suretiyle, içinde rahat edecekleri her model gömleği diktiriyorlar. Yazın işlerim biraz daha yoğun oluyor. Kısa kollu, tek ve çift cepli gömlekler yanında, kravat ve düğmeli yaka, hâkim yaka ve yakasız gömleklerle her zevke hitap edebiliyorum. Bazı müşteriler markalaşmamı ve diktiğim gömleklere ‘Gömlekçi Gani’ etiketi koymamı istediler ama ben kabul etmedim. Çünkü ben gönüllerde marka olmayı tercih ettim. Mesleğimi her zaman severek yaptım. Bu yüzeden kemikleşmiş bir müşteri potansiyelim var. Başarımı daha çok mesleğime olan sevgime borçluyum. Elli iki yıldır olduğu gibi sağlığım el verdiği sürece mesleğimi sürdürmek istiyorum.”

Yorum Gönder