3 yaşındaki talesemi hastası Elif Ada’nın annesi Cansu Avcı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Buradan özellikle benim akrabalarıma sesleniyorum. Lüften Kızılay’a gidip kök hücre bağışçısı olun. Sadece 3 tüp kan vereceksiniz. Sayfamda kök hücre bağışının nasıl bir süreç olduğunu merak edenler oradan okuyabilirler. (Bunu okuyup paylaşan ve bağışçı olan herkese şimdiden çok teşekkür ederim)” dedi.
Kök Hücre Bağışı Nasıl Yapılır?
18-50 yaş arasında, bilgilendirilmiş ve onam vermiş olan sağlıklı bireyler kök hücre bağışında bulunabilirler.
Kök hücre bağışı işlemi, bağışçı adaylarından 3 tüp numune alınarak başlar. Türk Kızılay’ı tarafından bu numuneler üzerinde serolojik ve kan gruplama testlerinin tamamlanmasının ardından uygun bulunan adayların HLA numuneleri T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği Doku Tiplendirme Laboratuvarı’na (DTL) teslim edilir. Bu laboratuvar tarafından doku tiplendirme testlerinin sonuçları TÜRKÖK Kemik İliği Bankası (KİB) veri tabanına aktarılır.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından KİB sisteminde uygun verici tespit edilirse, bağışçıya ulaşılması için Kızılay Kök Hücre Koordinasyon Merkezi’ne (KKHKM) bildirim yapılır. Kızılay tarafından kök hücre bağışçı adayına ulaşılır, kişinin bağış yapacağı onayı alınır. Onayı alınan bağışçı adayından tekrar numune alınarak serolojik testler (HbsAg, Anti HCV, Anti HIV ve Sifilis) çalışılır. Test sonuçlarına göre verici olmasına engel bulunmayan adayların HLA numunesi DTL’ye teslim edilmekte ve burada hasta ve bağışçıya ait numuneler, hata payını düşürmek amacıyla karşılaştırmalı olarak çalışılmaktadır.
Bu çalışmanın sonucunda hastanın doktorunun onay vermesi sonrasında T.C. Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak bağışçı ile nakil tarihi ve hangi yöntemi seçeceği hakkında görüşme gerçekleştirilmektedir.
Yorum Gönder