Dünyada sıklığı her 5 bin canlı doğumda bir vaka olarak görülen ‘Ensefalosel’ teşhisiyle doğan Suriyeli bebek, İskenderun Özel Gelişim Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı ameliyatla hayata tutundu. Beyin dokusunun kafatasının dışında iki ayrı noktada geliştiği Suriye’li Kenavati çiftinin 7’inci çocuğu Ahmet, Suriye’deki doğumun ardından acilen ameliyat edilmek üzere İskenderun’a getirildi. Özel Gelişim Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olan Op. Dr. Özkan Çeliker tarafından müşahede altına alınan Ahmet bebek, 2 günlük tetkik ve takibin ardından gerçekleşen operasyonla kafatasındaki iki keseden kurtarıldı. Ayrı zamanda, 15 yıldır da yeşil sahaların başarılı futbol hakemi olan doktor Çeliker, yerinde ve doğru kararlar verdiği iki mesleğinde de aldığı risklerle hedefe odaklanırken, Ahmet Bebeği yaşatma hedefine de çok riskli bir ameliyatı daha başarıyla gerçekleştirerek ulaştı.
Doktor Çeliker, nadir görülen bu rahatsızlığın, anne karnında bebeğin kafatasının oksipital kemik diye adlandırılan enseye yakın bölümünün düzgün birleşemeyip bu açıklıktan canlı beyin dokusunun ve beyin omurilik sıvısının bir kese içerisinde birikmesi olduğunu belirtti.
Hastaneye 3 günlük bir bebeğin geldiğini, beyindeki iki keseden birinde akıntı olduğu yönünde haber verilmesiyle birlikte hemen yoğun bakıma gittiğini anlatan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkan Çeliker, ameliyat sürecini şöyle anlattı; “Muayene yaptığımızda bebeğin kafatasında iki kese olduğunu gördük. Keselerden bir tanesinden aktif bir beyin sıvısı ve kan gelmekteydi. Bizde hemen
beyin görüntülemelerini ve başka eşlik edebilecek bir problem olup olmadığını görmek için omurilik taramalarını yaptık. Normalde biz tek kese görürüz, ya da o tek keseden birkaç tane kesecik gibi görürüz. Ama bunda bağımsız iki tane kese vardı. Birisi dışarı açılmış ve kanamalı diğeri de üstü ciltle kapatılmış iki ensefalosel dediğimiz ve yaklaşık olarak da 5 bin doğumda bir görülen keseleri tespit ettik. İki kese ayrı ayrı çok fazla görmeyiz. Biz ameliyat hazırlıklarımızı yaptıktan sonra yeni doğan bebeğimizi acil olarak ameliyatımıza aldık. Ve başarılı bir şekilde de keseleri çıkarttık. Artık bebeğimizin keseleri yok. Şuanda bebeğimizin yoğun bakımda tedavisi devam ediyor. Bebeğimiz yeni doğan olduğu ve hayati riski olduğu için pediatri doktorlarımız takipte, şuan için sağlık durumu iyiye gidiyor. Bundan sonraki süreçte de bebeğimizin tedavisini bitirip ailesine sağlıklı bir şekilde vermek istiyoruz.”
Bebeğin babası Suriyeli Nefie Kenavati ise Doktor Çeliker’e, gerçekleştirdiği başarılı ameliyattan dolayı teşekkür etti.
Yorum Gönder