‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’

19 Ağustos 2022 Cuma 14:59
Bu haber 536 kez okundu

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan ‘Psikoloji Saati’ adlı radyo programına ‘Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi Psikologlarından, Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz konuk oldu.

‘Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu'

Mega Medya Grubu Stüdyolarından canlı olarak yayınlanan ‘Psikoloji Saati’ adlı radyo programına ‘Sevgi Psikoloji' Danışmanlık Merkezi Psikologlarından, Psikolog Uğur Seküçoğlu ve Psikolojik Danışman Şafak Bıkmaz konuk oldu.

Psikolojik danışman Şafak Bıkmaz; DEHB Nedir, belirtileri, tanısı, nedenleri ve DEHB olan çocuklara nasıl yardım edilebilir konuları hakkında önemli bilgileri Mega FM dinleyicileriyle paylaştı.

Yaş ve gelişim düzeyi ile uyumsuz dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri ile kendini gösteren, erken başlayan ve etkileri yaşam boyu sürebilen nöropsikiyatrik bir bozukluk olduğunu belirten Psikolojik danışman Şafak Bıkmaz, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun 3 alt tipi vardır. Bunlar Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu, aşırı hareketlilik, dürtüselliğin ön planda olduğu ve her ikisinin de bir arada görüldüğü birleşik tiptir. Dikkat eksikliği ödev ve görevlerden çabuk sıkılma, bir görevi gelişimsel düzeyine uygun süre ve yoğunlukta sürdürememe, çevresel uyaranlarla dikkatin kolayca çelinmesi, hayallere dalma, eşyalarını kaybetme, okuma yaparken satır atlama gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Dürtüsellik, hiperaktivite ise aşırı hareketlilik, düşünmeden hareket etme, kuralları umursamama, başkalarının etkinliklerine müdahil olma ve sıra bekleyememe, çok konuşma şeklinde ortaya çıkabilir” dedi.

Dikkat eksikliği Hiperaktivite bozukluğu tanısının konulabilmesi için belirtilerin en az iki ortamda ortaya çıkması ve en az 6 aydan beri devam ediyor olması gerektiğinin altını çizen Psikolojik danışman Şafak Bıkmaz, “Tanı genellikle ilkokul yıllarında konur. Hiperaktivite ve dikkat eksikliği bozukluğu tanısı tıp uzmanları; çocuk doktoru ya da psikiyatristler tarafından konulur. Nedeni tam olarak belirlenemese de biyolojik ve çevresel etkenlerin birlikte rol oynadığı görülmektedir. Nasıl meydana geldiğine dair yapılan araştırmalar kesin sonuçlara ulaşmamış olmasına karşın kalıtımın en büyük etken olduğu görülmüştür. Hamilelik döneminde alkol ve sigara kullanımı, annenin geçirdiği hastalıklar, doğum sırasında yaşanan sorunlar ya da çok düşük doğum ağırlığı risk etmenleri arasında sayılabilmektedir” dedi.

DEHB Olan Çocuklara Nasıl Yardım Edilebilir?

Psikolojik danışman Şafak Bıkmaz, “Kendilerine verilen görevlerin küçük parçalara ayrılması onların performansını artıracaktır. Uygunsuz davranışları, ani tepkiler göstermeden ve azarlamadan kınanabilir. Özensiz ve acele yaptığı işleri tekrar kontrol etmesini isteyebilirsiniz. Görevleri sırasında kısa molalar vermesine izin verebilirsiniz. Verilen yönergeler açık ve anlaşılır olmalıdır. Olumlu davranışları hemen ödüllendirilmelidirşeklinde konuştu.

Mega Radyo stüdyolarından canlı yayınlanan ‘Psikoloji Saati’ adlı programı, FM bandı 97,7 frekansından ve eşzamanlı olarak www.megaradyoiskenderun.com internet üzerinden canlı yayınlandı. Programın yönetmenliğini Mustafa Mert ve Ali Kemal Zerenli ve Şirvan Selçuk yaptı.




Yorum Gönder