İslam âleminin kutsal bayramlarından Kurban bayramını, ardından yine kutsal günlerden biri olan Gadir-i Hum bayramını hep birlikte sevgiyle, kardeşçe ve hoşgörü çerçevesinde idrak ettik. Bu anlamlı ve önemli bayramlar bizleri birbirimize daha da yakınlaştıran, insanlığın kardeşliğine vurgu yapan önemli değerlerimizdir.
İnsanlar, kendi inançlarının gereklerini ellerinden geldiğince yerine getirmeye çalışıyorlar. Alevi inancı, Hz. Ali’nin felsefesi doğrultusunda yaşamak, açtığı yolda yürümektir. Alevilik, Hanefi İslam ve İbrahim’i dinlerin geçmişten günümüze kadar gelen yaşam felsefesinin sürekliliğidir.
Gadir Hum, Medeniyetler diyarı ve Hoşgörü kenti olan Hatay’da coşkuyla kutlandı. Dualar edildi, Kazanlar kaynadı, iyi dileklerle paylaşıldı. İslam’ın gerçeklerinden olan Gadir Hum Biatı, aslında sadece Ali âşıklarının inancı değildir. Bütün insanlığın bayramdır, velayet günüdür.
Türkiye’de ve Ortadoğu’da Aleviler modern yaşamın ve barışın temsilcileri olmaya devam edeceklerdir. Bu tarih boyunca böyle olmuştur ve hep böyle olacaktır. Cinsiyeti, dini, dili, ırkı, rengi, mezhebi, inancı, etnik kökeni ne olursa olsun herkes, önce insan olduğundan ötürü eşittir. Hz. Peygamberimizin, ‘Ali’nin dostuna dost ol, düşmanına düşman ol’ hadisi çerçevesinde, Hz. Ali’yi seven herkes, bizim din kardeşimizdir.
Aleviler, inancı gereği birlik ve beraberliği savunan, ‘dili, dini, ırkı, rengi ne olursa olsun, yeter ki insan olsun’ felsefesine inanan, ‘yaratılanı Yaradan’dan ötürü seven’ insanlardır. Aleviler barışçıdır, nerede saldırganlık, zulüm, fitne, fesat varsa onların karşısındadır.
Tarihten günümüze, Dünya’nın her yerinde toplumsal yaşamın en güzel örnekleri bu toplum içinde filiz vermiştir. Bugün yangın yeri olan Ortadoğu’da bir nebze huzurun olduğu yerler alevi yerleşim yerleriydi ve ne yazık ki; emperyalistler ve yerli işbirlikçileri eliyle yürütülen kanlı savaş doğrudan onları hedeflemektedir.
Hatay’da tamamen barış ve kardeşlik iklimi hâkimdir. İlimizde Alevi, Sünni, Hıristiyan ve az miktarda Ermeni vatandaşlarımız asırlardır bir arada kardeşçe yaşıyorlar. Kentin büyük fotoğrafına baktığınızda farklılıkların ne kadar renkli ve güzel bir tablo oluşturduğunu görürsünüz.
Kültür zenginliğimizin kendi ritüelleri çevresinde bayramlar kutlanırken bütün farklılıklar bir araya gelir, birbirlerinin bayramını kutlarlar. Herkes kendi bayramına gider gibi samimiyetle, tebessümle bayramlaşmalara katılır. Bayram sevinçleri içtenlikle kardeşçe paylaşılır. Hatay’ın kardeşliğinin, birliğin, hoşgörünün, paylaşımın ve güzelliklerin tüm sınır komşularına ve dünya’ya örnek olmasını diliyorum.
Farklılıklarımızın hiçbir zaman ayrışma sebebi olmasına müsaade etmedik, etmeyeceğiz. Zira biliyoruz ki; farklılıklarımız, ancak kardeşliğimizi, dayanışma ruhumuzu, birlikte geleceği inşa etme kararlılığımızı ortaya koyduğumuzda zenginliğimiz olmaktadır.
Biz salt mozaik değiliz, biz mermer’iz. Biz iç içe geçmiş, yekpare olmuş, rengârenk sağlam bir kütleyiz. Biz kocaman bir ‘BİZ’iz. Biz hep birlikte TÜRKİYE’yiz…
Bu vesile ile birlik, beraberlik sevgi ve anlayışla kutladığımız, kucaklaştığımız Gadir Hum bayramının tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini yürekten diliyorum.
Semir YAZICI 18/08/2019
Yorum Gönder