Arsuz’da Koca Bir Çanakkale Var!
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yılı etkinlikleri çerçevesinde Çanakkale Savaşlarını ve tarihini anlatmayı amaçlayan ‘Çanakkale 101. Yıl Gezici Müzesi’ni Arsuz’daki tarih severlerle buluşturdu. ,
Karaağaç Çok Amaçlı Sosyal Tesis’te Çanakkale siperlerinin maketleri, savaşta kullanılan silah ve mühimmatlar, fotoğraflar, heykeller ve hediyelik eşyalarla Çanakkale Ruhu’nu Arsuz’a taşıyan müzenin açılış törenine Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha’nın yanı sıra Arsuz Garnizon Komutanı Ahmet Özturşucu, Arsuz Emniyet Müdürü Halil Karabacak, Arsuz İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Tuğrul, Arsuz İlçe Müftüsü Mustafa Dönmez, Arsuz CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, muhtarlar, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, 101 yıl önce Çanakkale'de yazılan destanının bütün kahramanları ve aziz şehitlerin için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan açılış töreninin açılış konuşmasını Çanakkale 101. Yıl Gezici Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yörük aslan yaptı.
‘Arsuz’daki Çanakkale’ye Hoş Geldiniz’
Dünyada eşi benzeri görülmemiş destansı kahramanlıkların yaşandığı Çanakkale Savaşı’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni nesillere aktarılması için Türkiye’yi karış karış gezdiklerini ifade eden Yörükaslan, “Çanakkale dediğiniz zaman, Çanakkale Ruhu dediğiniz zaman koca destanımızı tek cümleyle özetliyoruz; Biz bugünlere nasıl geldik, bugün bu özgürlüğümüzü nasıl yaşıyoruz ve bugün nasıl yaşıyoruz vatanımızda? Savaşlar devamlı olmakta… İçerde ve dışarıda hala savaşıyoruz. Her tarafımız ateş çemberi. Ama biz öyle ateş çemberlerinden çıktık, öyle bir savaş çemberlerini alt ettik ki; Çanakkelemiz en baş, son kalesidir. Eğer Çanakkale geçilseydi, şimdi hiçbirimiz bu koşullarda zaten olamayacaktık. Çanakkale’yi anlatmaya zaten günler, haftalar, aylar yetmez. Çanakkale öyle bir toprak ki her Türk evladı mutlaka gidecektir o topraklara.. Ama gidemeyenler, görme imkanı olmayanlar için de bu müze tertip edildi. 5 yıldır Türkiye’yi dolaşıyoruz karış karış, doğusundan batısına, gelmeyin dedikleri yere kadar götürdük. Her yerde aynı coşkuyla ağırlandık ve Çanakkale ruhu her gittiği yerin en büyük etkinliği oldu. Bu yıl Çanakkalemizin 101’ nci yılı. Bu etkinlikler kapsamında müze daha değişik boyutlarda Türkiye gezisine çıktı. İçerde koca bir Çanakkale var, Çanakkale’ye gidip de göremeyeceğiniz malzemeler var. Tarihin çok az yazdığı bölümler, çok az yazdığı taraflar var. Çanakkale öyle bir destan, öyle bir cephe ki; onu ancak müzemizi gezdiğinizde anlayacaksınız. Hepinize Çanakkale’ye hoş geldiniz diyorum” dedi.
‘Çanakkale Zaferi’nin Ardında Tüm Türkiye Var’
Çanakkale Zaferi’nin öneminin 101. yılında da daha iyi anlaşılması, Çanakkale Ruhu’nun yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması açısından müzenin önemine değinen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Değerlerimize sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarabilmek için tarihimizi iyi ve doğru bilmememiz ve bu topraklarda yüzyıllardır kardeşçe yaşayan bizlerin bu kardeşlik hukukumuzun nerelere dayandığının farkında olmamız hayati bir önem arzeder. Cumhuriyet değerlerinin ne pahasına kazanılarak bizlere emanet edildiğini çok iyi anlayabilmek adına bu müzenin taşıdığı manevi ruhu çok önemsiyorum. Çanakkale bir ölüm - kalım savaşının ötesinde bir toplumun özgürlük, gelecek ve egemen güçlere direnmesi savaşıdır. Bu destansı zaferin ardında tüm Türkiye vardır. Çanakkale’de tam 253 bin şehit, metrekareye 6 bin mermi ve metrekareye 8 şehit düşmüştür. Çanakkale Zaferi, tarihin gördüğü en büyük destanlardan biridir. Yüz binlerce şehit verdik ve “Çanakkale geçilmez” şiarının dünyanın dört bir yanında yankılanmasını sağladık. Çanakkale savaşı, birçok tarihçi açısından “yedek subay savaşı” olarak da adlandırılır. Biz bu savaşta canlarımızı, genç beyinlerimizi, henüz lisede olamadığı için yaşını büyük gösterip askere gitmeye çalışan çocuklarımızı şehit verdik. Biz her şeyimizi verdik, ama vatanımızı vermedik ve Çanakkale bir kuşağın kendini tamamen feda edip yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması için cansiperane bedeller ödediği bir destan oldu. Tarihte olanlar günümüze ışık tutar. Biz, böyle bir destanı yazmış insanların torunları olarak; kardeşçe, barış içinde, mutlu, huzurlu bir ülke bırakmakla yükümlüyüz çocuklarımıza” derken, 6 – 11 Aralık tarihleri arasında Karaağaç Çok Amaçlı Sosyal Tesisi’nde sergilenecek olan Çanakkale 1915 - 101. Yıl Savaş Malzemeleri Müzesi'ni herkesi ziyaret etmeye davet etti.
Müzenin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ile protokol üyeleri tırı büyük bir ilgiyle inceleyerek genel koordinatör Cengiz Yörükaslan’dan bilgiler aldı.
Yorum Gönder