Arsuz Belediyesi Kurban Bayramı’na Hazır

18 Ağustos 2018 Cumartesi 15:54
Bu haber 831 kez okundu

Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, Yaklaşan Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Arsuz Belediyesi Kurban Bayramı'na Hazır
Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Veteriner Hekim Şerif Akçalı, Yaklaşan Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda açıklamalarda bulundu.

Hayvan hastalıkları açısından, gerekli kontrolleri yapılmamış hasta hayvanların sadece etini tüketenlerin değil, hayvan ile temas eden herkesin risk altında olacağından dolayı dikkat edilmesi gerektiğini belirten Şerif Akçalı, “Kesimi yapılacak olan hayvanların sağlıklı, besili olması, hayvan kimlik sistemine kayıtlı olması belirtilen yerlerde ve hijyenik bir ortamda kesilmesi gerekir. Çevre sağlığı açısından kesimi takiben ortaya çıkan atıklar gelişi güzel atılmamalı, sızdırmaz poşetlere doldurulmalıdır. Ayrıca hastalık taşıyan karaciğer, akciğer gibi organlar kedi ve köpeklere verilmemelidir. Bunlar uygun bir şekilde imha edilmelidir.

‘Kurban Etini Kestikten Sonra Mutlaka Dinlendirin’

Kurban etini kesildikten hemen sonra buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur. Kas ete dönüşmez. Bunu için kesilen et parçalar halinde, temiz kaplarda,  oda sıcaklığında 5-6 saat dinlendirilmelidir. Kurbanlık etin dayanma süresi kesim kalitesine ve parça büyüklüğüne bağlıdır. Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplarda 0°C ile +4°C arasında muhafaza edilmelidir. Etler üst üste dolapta hava almayacak şekilde konulmamalıdır. Etlerin uzun süre dayanabilmesi için -18°C de dondurulmuş olarak saklanması gerekir. Çözdürme işlemi buzdolabı koşullarında ve tüketilecek kadar olmalıdır. Acil durumlarda soğuk su içinde suyu değiştirerek çözülme işlemi hızlandırılabilir. Buzdolabında çözülme yavaş ama en güvenilir yöntem olarak görülmektedir. Sakatatlar aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Etler kesinlikle kısık ateşte dış yüzü yanmamış ve merkezi tam olarak pişmiş şekilde olmalı ve en kısa sürede tüketilmelidir.

‘Kıyma olarak tüketilecek etler 3 günden fazla buzdolabında tutulmamalıdır’

Tüketilmeyen kısım buzdolabında saklanmalıdır. Birden çok ısıtma ve takiben dolaba kaldırılma işlemi mikrobiyal bozulmaya neden olacağından bir seferde tüketilecek kadar ısıtılmalıdır. 3 saatten uzun süre açıkta kalmış pişmiş yemekler sağlık riski taşıdığından tüketilmemelidir. Kıyma olarak tüketilecek etler 3 günden fazla buzdolabında tutulmamalıdır. Ayrıca ellerinde yara, bere olan kişilerin eldiven takmadan çiğ ete dokunmaması gerektiğini, kurban kesmek isteyenlerin hayvana en az acı verecek şekilde kesmelerini kurban satış yerlerinin ilçede Arsuz Belediyesi Arsuz Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdür ve Diyanet vakfının temsilcilerinden oluşan kurban kontrol ve denetim birimi kurularak kesim yerleri denetlenecektir.

Arsuz belediyesi tarafından vatandaşların kurbanlarını rahat ve temiz yerlerde kesmelerinde onlara yardımcı olacak görevlilerle bir istişare toplantısı düzenleyen Çevre Müdürü Şerif Akçalı, görevli kişilerin kesim sırasında dikkat etmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Söz konusu denetleme sırasında görevli olan veteriner hekim tarafından;

1-      Bilinçlendirme çalışmaları başta kist, hidatik, şarbon, bruselloz, kırım-Kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığına etin usulüne uygun işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi ve benzeri konularda vatandaş bilgilendirilecektir.

2-      Hayvan hareketlerinde salgın hastalıkların buluşmaması için gerekli tedbirler alınacaktır.

3-      Kamuoyunca belirlenen kurban satış yerlerine belediyemizce etkin dezenfektan maddeleri kullanılarak dezenfekte edilecektir.

4-      Kurbanlık hayvanların kesiminde ve kesim yerlerinde çevre ve toplum sağlığını dikkate alarak temizlik işleri yapılacaktır

5-      Kesim yerleri, veteriner hekim ve zabıta ekipleriyle iş birliğinde etkin olarak denetlenecektir.

6-      Kurban kesim yerlerinde günlük atıklar toplanarak çevre kirliliğine karşı önleyici tedbirler alınacaktır.

7-      Kurban kesim ve satış yapılacak yerlerde bayram süresince kesim yerlerinde temizlik ve denetim birimlerinden yeterli eleman bulundurulacak ve bu atıkların toplanması için belediye tarafından dayanıklı yüksek yoğunluklu koli etilen siyah torbalara konulması sağlanacaktır.

8-      Kesimi yapılan etlerin saklanma ve taşınması Türk gıda paketleme yönetmeliğine uygun poşetler belediye tarafından dağıtılacak ve kurban kesimi yapan vatandaşlara saklama koşulları hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Herkesin bayramını kutluyor, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Akçalı mahallesinde bulunan kesimhanede, kurban bayramı öncesi ilaçlama ve bakım gerçekleştirildi.

 

Yorum Gönder