Doğu Akdeniz Sanayi ve İş İnsanları Federasyonu (DASİFED) yönetimi, 6 Şubat depremlerinde ciddi bir yıkım yaşayan Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da kentin mevcut yapısı ve geleceği ile ilgili çözüm önerilerini, şehrin dışından gelen iş dünyası temsilcileriyle görüştü.
Yapılan görüşmelerde; İş Dünyası Güçbirliği Vakfı çatısı altında TÜRKONFED ve bağlı Federasyonlar ile TÜSİAD ve TOBB'un lobi oluşturarak, siyaset dışı hareket etme ve bölgenin ihtiyaçlarının ve isteklerinin birincil ağızdan Cumhurbaşkanlığına bildirilmesinin hızlı çözüme ulaşmak açısından önemi vurgulandı.
Antakya Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan DASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Gülay Gül, 6 Şubat Kahramanmaraş ve 21 Şubat Hatay depremleriyle aldıkları ağır yaraları hatırlatarak, ilk günden bu yana dayanışma içinde olan, duyarlılık gösteren ve destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
ÇUKUROVASİFED Başkanlar Kurulu üyeleri ile gerçekleştirdikleri toplantının verimli geçtiğini belirten Başkan Gül, "Antakya’nın deprem nedeniyle adeta yok olmasından duyduğumuz üzüntü bir hayli fazla. Medeniyetler beşiği Antakya'nın yeniden ihyası hepimizin ortak dileğidir. Toplumun tüm kesimlerinin destekleriyle ayakta kalmaya çalışan kentin, bundan sonra ki süreçte daha çok yardıma ihtiyacı olacak. Kentte altyapı başta olmak üzere, yol, su, elektrik, doğalgaz ihtiyacı acilen karşılanması gereken ihtiyaçlardır. Bu arada üretimin yeniden başlaması için, sanayici ve iş insanlarının işyerlerinin yeniden dizayn edilmesi, çalışanlarına ve vatandaşlara kalıcı barınma, gıda, temizlik ve ulaşım sorunu gibi sorunların da çözüme kavuşturulması gerekmektedir" ifadesinde bulundu.
Başta sağlık sektörü olmak üzere; bölgenin bir çok alanda ciddi yara aldığına da dikkat çeken DASİFED Başkanı Gül, "Donanımdan uzak ve yetersiz hastanelerin olması sağlık problemini ciddi şekilde artırmaktadır. Özellikle bazı doktorların başta konaklama ve diğer elverişsiz şartlar yüzünden başka şehirlere tayin istemesi de sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bir yandan tayin isteyenlerin sorunu yaşanırken, bir yandan da atanmak isteyenlerin sorunları da yaşanmaktadır. Bölgeye atanmak isteyen doktorların tayinleri acilen gerçekleştirilmeli, halkın ve özellikle çocukların yaşadığı travmaların giderilmesi için de gerekli psikolojik yardım aksatılmadan yapılmalıdır" dedi.
Görüşmelerde, deprem sonrası kentteki yağma ve hırsızlık olaylarının henüz bitmediği gibi yağmalama ve hırsızlık olaylarının artması nedeniyle güven problemi yaşandığının da ele alındığını belirten Başkan Gül, yatırım yapılmasına engel teşkil eden güvenlik sorununun giderilmesi için güvenlik güçlerinin daha etkili ve baskın bir yetkilendirme içinde olması gerektiği ve sigorta şirketlerinin de bölgede sigortalama işlemlerini yeniden yapılandırarak güven oluşturmaları gerektiğinin önemine vurgu yapıldığını aktardı.
Toplantıya katılan iş dünyası temsilcileri, halkın barınma ve diğer ihtiyaçlarının karşılanmasında yereldeki firmaların desteklenmesini önerirken, inşaat sektöründe hızlı ilerlemek için şehir dışından gelebilecek firmaların yapılanmasına ve buna ek farklı meslek gruplarının, sıhhi tesisat, mobilya, kapı, pencere vs. işi yapanlara da öncelik tanınması gerektiğini savundu.
Kentin yeniden yapılanmasında inşaat maliyetlerinin bölgede fırsatçılığa dönüştüğüne dikkat çeken iş dünyası temsilcileri, özellikle hazır betonda neredeyse başka şehirlere göre 2 kata yakın fiyat oluştuğu, bu yüzden de şehrin kendi üretim tesislerine yönelmesi gerektiği görüşü benimsendi.
Hatay’ın yeniden ayağa kalkmasının, yeniden inşası için enkaz kaldırma işlemlerinin bir an önce tamamlanmasının beklendiğine yönelik görüş birliğine varan İş Dünyası Temsilcileri, işletmelerin, işyerlerinin, sanayi tesislerinin, fabrikaların ve KOBİ’lerin yeniden üretim, istihdam ve ihracata yönelmesi için daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini de belirtti.
Toplantıda ayrıca; kentle olan iletişim bağlarının daha güçlü yapıya kavuşması istenirken, hava, deniz ve kara ulaşımında gerekli limanların işlerliklerinin sağlanması gibi, Serbest Bölgeler ile Organize Sanayi Bölgelerinin cazip duruma getirilmesi için çalışma yapılması da öne çıktı.
Doğu Akdeniz’deki dernek ve federasyonların en az 3 ayda bir toplanarak görüş alışverişine ve destek çalışmalarına devam etmesi için çağrıda bulunulduğu toplantıda; Hatay’ın acil olarak “Afet Bölgesi" ilan edilmesinin yanı sıra vergi ve harç muafiyeti, borç ertelemesi, finansmana erişim gibi bir çok ekonomik desteğe ihtiyaç duyulduğu, eğitim alanında da yeni açılımlar, yeni desteklerin olmasının öncelikleri paylaşıldı.
Yorum Gönder