İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi tarafından hazırlanan ‘Daha Mavi İskenderun Körfezi’ projesinin açılışını yapmak üzere İskenderun Körfezindeki Limak Port’ta program düzenlendi.
İskenderun körfezindeki plastik materyallerin birikimimin ciddi bir sorun olacağını düşünen Prof. Dr. Yılmaz yaptığı konuşmasında “2000’li yılların başında çalışmalarımıza başlamıştık. Günümüzde ise yaptığımız çalışmalarımız sonucunda maalesef ki plastik materyallerin üretiminin arttığını ancak geri dönüşüm kapasitesinin değişmediğini gördük. Bu proje ile ilk olarak mevcut durum analizi yapılarak bölgedeki yüzey ve dip plastik atık yoğunluğunun kameralarla görüntüleri alınacak ve bu doğrultuda körfezin kirlilik potansiyeli ve özelliğine yönelik arındırma sistemleri belirlenecektir. Bu proje için en önemlisi yerel yönetimlerle birlikte toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılacaktır” dedi.
Deniz Ticaret odası Başkanı Kemal Kutlu “Oda olarak derneğimizde bu projeye katkıda bulunacak. Şehrimiz sanayi ve liman şehri ve binalarımız kıyıya çok yakın olması sebebiyle bir çevre baskısı oluşmaktadır. Yapacağımız çalışmalarla umarım gelecekteki nesillere daha temiz bir deniz bırakabiliriz.” dedi.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli “Bugün önemli bir başlangıç için hepimiz burudayız. Sayın Valim sizin bilime ve eğitime vermiş olduğunuz büyük önem ve desteklerinizle bizim bu projedeki heyecanımız daha da artmıştır. Ben bu projenin bir üyesiyim ve teknik konularda gelişmesi için elimden geldiğince katkıda bulunuyorum. Bu proje de bize destek olan Deniz Ticaret Odası’na teşekkür ediyorum” dedi.
Projeyi başlatan İSTE Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesine teşekkür eden Vali Erdal Ata yaptığı konuşmasında “Dünyamızın ve ülkemizin en büyük sorunlarından bir tanesi de çevre sorunudur. 21.yy’da insanlığı tehdit eden sorunların başında çevre sorunları gelmektedir. Yaşadığımız dünyada bizler toprağımızı, havamızı, suyumuzu ve denizlerimizi çok kolay bir şekilde kirletiyoruz. Her bir varlığımızın kirletilmesi ne kadar kolay ise temizlenmesinin faturasının ise çok ağır olduğunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Bugün çevreyi kirleten en önemli materyallerin başında plastik maddeler olduğunu görüyoruz. Ülke olarak bu konuda plastik kullanımını en aza indirmeye çalışıyoruz. Bizim çocukluğumuzda insanlar derelerden çok rahat bir şekilde su içebiliyorlardı. Şimdi bırakın insanları hayvanlar dahi su içemiyor. Bizler, bizden sonraki kuşaklara daha temiz bir dünya bırakmak zorundayız. Bu hususta hepimize önemli görevler düşüyor. Üniversitemizin bu konuda kıt imkanlarla yaptığı bu çalışma takdire şayandır. Temennimiz bu proje sonucunda Körfezimizin temizlenmesi ve en önemlisi de bu konuda anasınıfından üniversitelere kadar farkındalık oluşturmasıdır. Ben hayatım boyunca çevre konusunda duyarlı olmaya gayret etmişimdir. Bu konuda çok hassasiyet gösteririm. Gönül arzu eder ki herkes çevreye karşı bu kadar hassas ve duyarlı davransın. Projede emeği geçen ve katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor ve projenin tüm dünyaya, ülkemize, ilimize ve Körfezimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yorum Gönder