İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Türk Eğitim Vakfı (TEV) işbirliği ile düzenlenen ve Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı’nın konuşmacı olarak katıldığı; ‘Eğitimde Hayal Gücü ve Yaratıcılık’ konulu konferans yoğun ilgi gördü.
İSTE Merkez Kampüs Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda yapılan “Eğitimde Hayal Gücü ve Yaratıcılık” Konferansı insansı robot ROBİSTE’nin sunumuyla başladı. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Yalova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Güler Bilen Alkan, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan Yakıncı, Türk Eğitim Vakfı (TEV) Adana Bölge Müdürü Ayşegül Gökçe, öğretim elemanları, müdürler ve yöneticiler ile öğrencilerin katıldığı konferans yoğun ilgi nedeniyle, dışarıda kalanların başka bir salona alınması ve diğer salonda video konferans sisteminin başlatılması nedeniyle, planlanan saatinden 10 dakika geç başladı. Konferansta; ilk olarak TEV Adana Bölge Müdürü Ayşegül Gökçe, katılımcılara TEV’in öğrenci bursları ve TEV ailesinin giderek büyüyen yapısı hakkında bilgi verdi. Daha sonra TEV’in 50. Yıl anısına hazırlanan “TEV Kamu Spotu “gösterimi yapıldı.
Konferansın açılışında kürsüye gelen İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisinde 40 yıldır aralıksız olarak akıl oyunları ve beyin sporları ile ilgili yazılar yazan, birçok şapkası olan, sporu beyinle buluşturan, insanların ufkunu açan konuşmaları ve fikirleriyle gençlerimizi geleceğe yönlendiren Türkiye Zekâ Vakfı Başkanı Emrehan Halıcı ile bugün burada bu konferans vesilesi ile tanışmaktan ve birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum, keyifli bir konferans diliyorum” dedi.
İSTE’nin insansı robotu ROBİSTE’nin özgeçmişini okuyarak konuşması için kürsüye davet ettiği Emrehan Halıcı; “Hayal etmek bedavadır, serbesttir, kimse tarafından engellenemeyen bir şeydir. Düşündüğümüz şeylerin hemen tamamı daha iyi bir hayata kavuşmak içindir ve bunun için de eğitim şarttır. Eğitim herkes için şarttır ama pratikte bu gerçekleşmez. Çünkü rekabet vardır. Aslında yaşamda bizim konumumuz denizde bir damla gibidir. Yani, ancak etrafımızdaki sularla birlikte bir anlam ifade ediyoruz. Dolayısıyla bu noktaya çok dikkat etmek gerekiyor. Eğitimde çok güzel vizyon ve hedefler ortaya koyuyoruz. Peki, koyduğumuz bu hedeflere ulaşabiliyor muyuz? Maalesef bu konuda PISA tarafından yapılan araştırmaların sonuç tablosuna bakıldığında bazı acı gerçeklerle karşı karşıyayız. Bu tablo; öğrencilerin, öğretmenlerin ve yeteneklerin kısıtlandığı bir eğitim sistemi yaklaşımının sonucudur. Bu tabloya bakıp, detay değişikliklerle değil genel bir değişikliğin ve yaklaşımın benimsenmesi önemlidir. Değişim müfredatta değil, yaklaşımda olmalı. Bilgiye dayalı değil öğrenmeye dayalı bir eğitim sistemi benimsenmeli. Odak noktası öğretmen değil, öğrenci olmalı. Eğitim, ‘hayat boyu’ olmalı. Şu soruları kendimize daima sormalıyız; Düşünmeye yeterli önem veriyor ve zaman ayırıyor muyuz? Merak ediyor, soru soruyor muyuz? Önemli olan Google’da olmayan sorular sorabilmeyi başarabilmek. Kendimizi yeterince tanıyor muyuz? Bireysel özelliklerimizin farkında mıyız? Hafızamıza, mesela not tutarak, destek oluyor muyuz? Sorun çözmede ne kadar başarılıyız?” şeklinde konuştu. Sorun çözme, paylaşım, karar verme, sorunlara farklı yönlerden bakabilme, dikkat, farklı düşünebilme vb. gibi konularda metafor kullanarak ve gerçek örnekler vererek etkileşimli beyin jimnastiği yaptıran Emrehan Halıcı, konferans katılımcılarına eğlenceli anlar yaşattı.
Konferansın sonunda, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli katılımları ve katkıları nedeniyle; Emrehan Halıcı’ya kampüste adına dikilen ağacın sertifikasını ve plaketini, TEV Adana Bölge Müdürü Ayşegül Gökçe’ye de çiçek takdim etti.
Yorum Gönder