İSTE’de Sucul Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu

23 Haziran 2019 Pazar 21:40
Bu haber 827 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi 17-28 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenen Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu’na ev sahipliği yapıyor.

İSTE'de Sucul Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi 17-28 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenen Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu’na ev sahipliği yapıyor. 

TÜBİTAK tarafından desteklenen; ‘Hayatımızı ve Kültürümüzü Şekillendiren Su: Ekosistemler, Biyoçeşitlilik ve Koruma’ projesi kapsamında gerçekleştirilen, ‘Sucul Doğa Eğitimi-SUDEG’ programına Hatay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün gözetimindeki lise öğrencileri katılıyor. SUDEG programı kapsamında; doğadaki tatlı su, göl, deniz gibi su kaynaklarını gözlemleyecek öğrenciler, sucul ekosistemleri inceleyerek bu ekosistemlerin barındırdıkları canlıları tanıyacak, bu alanlar ve canlıları üzerindeki tehditleri öğrenecek ve koruma yöntemleri hakkında bilgi edinecekler.

Proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Altun, İskenderun Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılan bu programa Çukurova Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi öğretim üyelerinin de eğitmen olarak katkıda bulunmakta olduğunu belirtti. Altun ayrıca: “Doğa eğitimini bir sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde gerçekleştirecek olan SUDEG programı, öğrencilere yakın çevrelerini tanıma, doğaya duyarlılık ve koruyuculuk değerlerini aşılama alanlarında faydalı olacaktır” dedi. Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Altun, bu projenin aynı zamanda çocuk evlerinde barınan çocukların geleceklerini şekillendirmede de faydalı olmasını beklediklerinin de altını çizerek; “Bu çocuklara eğitim vermekle birlikte onların sosyal ve kültürel becerilerini artırmayı hedefliyoruz. Katılımcılarımızın bilim yaparken bireysel davranışlarını, ekip olarak hareket ederek grup içi davranışlarını geliştirebileceklerini, öğrendiklerini kendi çevrelerinde uygulayarak bilimsel okur-yazarlıklarının artacağını ve kültürel yönde de gelişme kaydedeceklerini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. Dr. Altun, çocukların sosyal ve kültürel gelişimine katkı olarak, suyun toplumsal yaşama etkisini tarihi mozaiklerde görebilecekleri Antakya Arkeoloji Müzesine de ziyaret düzenleneceğini, ayrıca eski bir liman şehri olan Çevlik, Samandağ’da bulunan Titus tüneli ile kaya mezarlarının da su ve kültür etkileşiminin önemli bir örneği olarak ziyaret edileceğini de sözlerine ekledi.

Hatay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Çocuk Hizmetleri ve Eğitim Hizmetlerinden sorumlu Müdür Yardımcısı Sebahattin Büyüktelli ise proje ile ilgili olarak: “Çocuklar, alacakları bu doğa eğitimiyle çevrelerini tanıyacaklar ve korumayı öğreneceklerdir. Ayrıca İskenderun Teknik Üniversitesi’ni tanımaları, kampüs yaşamını gözlemlemeleri ve akademisyenlerle yakın ilişki içinde sohbet ve eğitim için zaman geçirmeleri,  onların kişisel gelişimlerinde ve geleceklerini şekillendirme de faydalı olacaktır” diyerek projenin önemini vurguladı.

Yorum Gönder