Teknoversite vizyonu ile “Sanayi 4.0” felsefesine uygun bir üniversite olarak yola çıkan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), nanoteknoloji konusundaki entelektüel sermayesini artırıyor.
Son olarak, İSTE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ersin Bahçeci, Amerika’daki nanoteknoloji alanındaki çalışmalarını tamamladı ve konu ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.
Nanotenoloji konusunda dünyanın önde gelen araştırmacılarından olan Prof. Dr. Munir Nayfeh’in(https://en.wikipedia.org/wiki/Munir_Nayfeh) başında bulunduğu Nayfeh Çalışma Grubu ile (http://physics.illinois.edu/people/directory/profile/m-nayfeh) silisyum ve altın nano-parçacık ve nano-çubuk sentezi gerçekleştirerek ve bu malzemeleri kullanarak birçok bilimsel çalışma içerisinde yer alan Yrd. Doç. Dr. Ersin Bahçeci, çalışmalarının çok verimli geçtiğini belirterek; “Birçok çalışma yaptık, ancak bunlardan üç tanesi çok yenilikçi çalışmalar oldu. Jüpiter’in doğal uydularından olan Europa okyanusunun varlığı, silikat ve tuzlara dayalı hidrojen gazının üretimi, orada yaşanabilecek umut verici yerler olduğu bize gösterdi. İkinci çalışmamızda ise; kızılötesi optoelektronik ve telekomünikasyon sisteminin gerçekleştirilmesi yönünde ümit verici sonuçlar elde ettik. Üçüncü çalışmamızda da silisyum gofretler kullanılarak Altın ve Altın-Silisyum kompozitnano-parçacıklar ve fiberler sentezledik. Bulduğumuz yöntem, gerekli metal bazlı düşürücüler ya da organik boyutlu büyüme maddeleri gerek olmadan, tam-yarı iletken silisyum nano-partikül büyüme çekirdek kullanılarak altın nano-çubuklar ve wiskers olarak büyüdüğünü gösterdi. Ayrıca, altın nano-tabakalar, plakalar veya partikül gibi diğer boyut yetenekli üretimler yapılabileceğini gösterdi. Bu çalışmaları ülkemizde, Üniversitemizde de devam ettireceğiz ve teknoloji transferini gerçekleştireceğiz” dedi.
Konu hakkında kısa bir açıklama yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise; “Bir Sanayi 4.0 üniversitesi olacak teknoversitemizde‘nanobiyoteknoloji’ alanındaki araştırmalara özel önem veriyoruz. Bu konudaki bilgi birikimini ve kaynağımızı artırmaya çalışıyoruz. Öğretim üyelerimiz dünyanın önemli araştırma merkezleri ile ortak çalışmalar yapıyor. Şimdi, başka bir hocamız Ar-Ge çalışması için Japonya’ya gidiyor. Bu arada, Ar-Ge televizyonumuzu devreye aldık. Biyomedikal Mühendisliği Bölümü açmak için gerekli çalışmaları da başlattık. Teknolojiye yatırım yapmaya İSTE olarak devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yorum Gönder