İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi tarafından düzenlenen 7. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması İskenderun Sahilinde gerçekleştirildi.
7. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışması açılış konuşmasında, yarışmanın amacının sportif balıkçılığı özendirmek ve geliştirmek olduğunu belirten İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş; “Ekosistem yaklaşımlı denizel canlı kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konusunda farkındalık yaratmak için böyle bir etkinlik düzenlemekteyiz. Gelecek nesillerden ödünç olarak aldığımız doğal kaynaklarımızı sürdürülebilir olarak gelecek nesillere aktarmak temel hedefimizdir.10 yıl öncesine kadar oltalarını atıp, rastgele diyerek saatlerce olta başında balık tutmak için bekleyen olta balıkçıları günümüzde teknolojinin imkânlarını kullanmaya başlamışlardır. Bu anlamda teknoloji, sensörlü oltalardan kumandalı botlara kadar birçok alanda balık tutmayı kolaylaştıracak imkânlar sunmaktadır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak bu tür malzemelerin üretimi konusunda İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Deniz Teknolojileri Bölümü olarak çalışmalarımız devam etmektedir” sözleri ile teknoloji kullanımının önemini vurguladı.
Düzenlenen olta balıkçılığı yarışmasında yarışmacılar da dereceye girmek için yoğun çaba sarf ettiler. Böyle bir yarışmanın düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını ifade eden yarışmacılar en büyük balığı kendilerinin tutacağını belirterek birinci olacaklarını söylediler.
İskenderun Sahilinde düzenlenen Sportif Olta balıkçılığı yarışması devam ederken, havanın güzel olmasını fırsat bilen paraşütçülerde atlayış gerçekleştirerek İskenderun Sahiline indiler.
Toplam 100 katılımcının mücadele ettiği 7. Geleneksel İskenderun Sportif Olta Balıkçılığı Yarışmasında 12 tür su ürünü yakalandı. Yakalanan deniz ürünü türleri; Deniz Sudağı (Sillagosihama), Çomak Balığı (Hemiramphus far), Gümüş Balığı (Sauridalessepsianus), Horozbina (Parablenniussanguinolentus), Uzun Mine Balığı (Callioniymusfilamentosus), Ot Barbunu (Upeneuspori), Ustura Balığı (Xyrichtsnovacula), Yazılı Hani (Serranusscriba), İstavrit (Caranxrhoncus), Kefal (Lizaaurata), Çupra (Sparusaurata), Kalamar (Loligovulgaris), Yengeç (Portunussegnis) olarak dikkat çekti.
Yarışmada 2022 puan toplayan Ayhan Sucu birinci, 889 puan toplayan Süleyman Samyeli ikinci ve 580 puan toplayan Adnan İşçi üçüncü olurken, yarışmaya sponsor olan Daiwa Türkiye ve Kısmet Balıkçılık tarafından dereceye giren yarışmacılara toplam değeri 8.000 TL’yi bulan çeşitli ödüller verildi.
Yarışma sonunda, Düzenleme Komitesi adına; Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bozkurt ve Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan tarafından yarışma sponsorlarından Daiwa Türkiye Temsilcisi Kemal Karataş, Kısmet Balıkçılık sahibi Ayhan Öbek ve İskenderun Rotary Kulübü Dönem Başkanı Sezgin Acıoğlu’na, desteklerinden dolayı teşekkür plaketi sunuldu.
Yorum Gönder