Harekete Geçmek İçin ‘İSTE’meleri Yeterli

22 Mayıs 2018 Salı 18:50
Bu haber 1056 kez okundu

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından düzenlenen Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı’nda güçlü işbirliği adımları atıldı.

Harekete Geçmek İçin ‘İSTE'meleri Yeterli

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından düzenlenen Uluslararası Yenilikçi Alg Teknolojileri Çalıştayı’nda güçlü işbirliği adımları atıldı. Çukurova Üniversitesi, Sanko Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, TUSEB (Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı), Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Atina Teknik Üniversitesin ve Pamukkale Üniversitesi’nde algler ve endüstriyel uygulamaları alanında uluslararası düzeyde çalışmalar yapan bilim insanlarının buluştuğu çalıştaya İSTE’li akademisyen ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Çalıştaya katılım ve destekleri içim bilim insanlarına teşekkür eden İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, “İSTE, enerji konusunda ihtisaslaşmaya çalışan ve bu alandaki bilimsel araştırmaları önceliklendiren bir üniversite olarak, son zamanlarda alternatif bir enerji kaynağı olarak görülmeye başlanan ve özellikle biyoyakıt üretiminde adından sıklıkla söz ettiren algler (yosunlar) konusunda önemli çalışmalar başlatmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Japonya’dan Üniversitemize gelerek Japonya Tsukuba Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Kazuo Kadowaki, İskenderun Körfezi´nin ham petrol elde edilmesine yönelik uygulamalarında önemli fırsatlara sahip olduğunu belirtmişti. Biz de bu konudaki çalışmalarımıza hız verdik. Bu çalıştayda da hep birlikte alglerin enerji kaynağı olarak kullanılmasına yönelik yeni projelerin temellerini atacağız” dedi.

Çalıştay programı hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan Yakıncı, “Bir Japon profesör süperiletken malzeme üzerine çalışıyordu. Alanı dışında olmasına rağmen ülkesinin ihtiyacına binaen, yoğun çalışmalar sonucunda alglerle petrol üretimi üzerine büyük mesafe kat etti ve başarılar elde etti. Geçen yıl, İskenderun Körfezi’ne gelip buraları görünce alg üretimi için gerekli bütün altyapının bu bölgede doğal olarak oluştuğunu söyledi. Bizler de inanır ve çalışırsak, burada petrol de üretebiliriz, savunma sanayisinde de iş çıkartırız, sağlık sektörüne de yeterli olacak kadar alg üretebiliriz. Biz İskenderun Körfezi’nin bu yanını öğrendiğimizde çok mutlu olduk ve bu çalışmaları başlattık” dedi.

Daha sonra sırasıyla; Ekinciler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ekinci, Prof. Dr. A. Osman Kılıç, Dr. Alexandros Georgakıles, Prof. Dr. Münevver Sökmen, Prof. Dr. Süleyman Köytepe, Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı, Prof. Dr. Burhan Ateş, Prof. Dr. Oya Türkmen Işık’ın sunumunun ardından çalıştaya katkı yapan bilim insanlarına katılım belgeleri takdim edildi.

Yorum Gönder