İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) ‘TechTalks – Teknoloji Sohbetleri’ Programı’nın bu haftaki konuğu, 'Endüstri 4.0 ile Sanayinin Dönüşümü' konusu ile Dijital Dönüşüm Araştırmacısı Dr. Haluk Gökşen oldu.
İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (İSTE-TTO) tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen “Teknoloji Sohbetleri – TechTalks” Programı’nın bu haftaki konuğu Dijital Dönüşüm Araştırmacısı Dr. Haluk GÖKŞEN oldu. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği söyleşi, İSTE Merkez Kampüs’te Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
“Endüstri 4.0 ile Sanayinin Dönüşümü” konulu söyleşide Endüstri 4.0 nedir? Sanayi Devrimleri ve Dijital Dönüşüm nedir? Türkiye bu dönüşümün neresinde? vb.gibi sorulara yanıtlar arandı. Bu soruları cevaplamak üzere konuşan Dr. Haluk GÖKŞEN; “Değişen dünyada artık hiçbir şey yeni olarak kalamıyor. Lider firmalar bile on yıllık bir süreçte zirvedeki yerlerini koruyamazken artık on yıllık bir plan yapmak giderek zorlaşıyor. İnsanların ihtiyaçları kısa bir süre içerisinde değişiyor ve endüstride bu değişime ayak uydurmaya çalışıyor. Endüstri 4.0’a gelmeden önce üç sanayi devrimini iyi anlamak gerekmektedir. Birinci Sanayi Devrimi buhar makinelerinin keşfi (1784) ile İngiltere’de ortaya çıkmış ve kısa zamanda toplumun yapısını değiştirmiştir. İkinci Sanayi Devrimi (1870) Amerika’da elektriğin keşfi ile başlamış ve Henry FORD’un FORDİST üretim biçimini yani seri üretim bantlarını devreye almasıyla güçlenmiştir. Seri üretim, insanlar için lüks olan malzemeleri daha ulaşılabilir kılmıştır. Üçüncü Sanayi Devrimi internet-otomasyon çerçevesinde gelişirken, Dördüncü Sanayi Devrimi kullanılan tüm akıllı cihazların birbirine uyum sağlaması ve haberleşmesi ile birlikte, artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlamaktadır. Ülke stratejisi olarak Endüstri 4.0‘ı kullanan ilk ülke Almanya’dır. Çin ise ‘Made in China’, ‘China 2025’ Stratejisi ile Almanya’ya karşı atağa geçmiştir. Endüstri 4.0 Bize ne gibi faydalar sağlayacaktır? Öncelikle; değişen istek ve ihtiyaçlara göre esneklik sağlar, yalın üretim formuyla verimliliği artırır ve pazara girme süresini kısaltır” dedi.
‘Büyük Balık Değil Hızlı Balık Bütün Balıkları Yer’
Dr. Haluk GÖKŞEN; “Günümüzde hız en büyük güçtür. Kişiselleşen isteklere uyum sağlamak firmalar için giderek zorlaşmaktadır. Ancak bu değişen istekler aynı zamanda firmalar için tüketicilerin isteklerinin sorgulanmasına da neden olmaktadır. Yeni tip üretim modelleri Atölye 4.0, 3D yazıcılar, yapay zekâ ve robotlar çağımızın getirdiği faydalı yeniliklerdir. Çin, ‘China’ 2025 stratejisi ile üretimde lider konuma geçmeyi hedeflerken, Japonya 5.0, ‘Akıllı Toplum’ stratejisi ile rekabette öne geçmeye çalışmaktadır. Avrupa ülkeleri de Dijital Dönüşüm için harekete geçmiş durumdadır. Türkiye’de Sanayi ve Kalkınma Bakanlıkları Endüstri 4.0 konusunda titiz çalışmalara başlamış durumdadır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ’nün de belirttiği gibi; kendimize uyarlayarak, kendi Endüstri 4,0’ımızıoluşturmalıyız.‘GELECEK=TEKNOLOJİ=DİJİTAL DÖNÜŞÜM’ diyerek konuşmasını sonlandırdı ve Kahoot Uygulaması üzerinden kısa bir yarışma düzenleyerek kazananlara kitabını hediye etti.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ; “Teknoversite, Endüstri 4.0’a uyumlu bir Üniversite 4.0 manifestosudur. Teknoversite; ‘teknolojinin üniversiteleşmesi, üniversitenin teknolojileşmesi’ demektir. Teknoloji okuryazarlığını artırmanın yanı sıra; teknoloji geliştirme yeteneklerini geliştirmek ve iş dünyası içinteknologlar yetiştirmek Teknoversite’nin öncelikli hedefleridir” diyerek Dr. Haluk Gökşen’e katılımlarından ve katkılarından dolayı kendi adına dikilen ağaç dikim sertifikası ve hediye takdim etti.
Yorum Gönder